АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И НАУЧНИ СКУП У МАНАСТИРУ ВЕСЕЛИЊЕ

Објављено: 23. октобра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 671

Ових дана у Гламочу човјек је могао да осјети  како је лијепо бити у земљи својих праотаца. Било је дирљиво пратити групу научника  и студената из Приједора, Бања Лукњ, Пала, Требиња, Херцег Новог  и са њима гледати богатство нашег народа  које је забиљежено на некрополама.

Врхунац радости био је у недјељу када су Гламочани са гостима дочекали свога архипастира Епископа бихаћко-петровачког г.Атанасија. Он је началствовао Светом архијерејском литургијом и надахнуто поучио све присутне науци Христовој. Указао је Владика на свијетле примјере страдања за вјеру, а то су мученици гламочки. Али и на оне који неспремни на жртву погазише вјеру светосавску.

У манастирском конаку је припремљена манастирска трпеза. Сви су се сложили да оваква окупљања и истраживања треба интензивирати јер Гламоч својом богатом православном историјом то заслужује. 

У поподневним часовима Епископ Атанасије посјетио је Ливно гдје га је дочекао протојереј-ставрофор Жељко Ђурица упознавши Епископа Атанасија са радовима на обнови цркве ливањских мученика.

Бесједа Епископа Атанасија:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.