Бадњи Дан и Божић у Пљеви

Објављено: 21. јануара 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1721

Дочекујући најрадоснији хришћански Празник, житељи села Пљеве су се и ове године скупили на Бадњидан око 15 часова код Храма Св. Петке да би свечано дочекали бадњак. Традиција у Пљеви је да сваке године бадњак доносе људи из другог засеока.

Ове године тог задатка прихватили су се мјештани засеока Шобићи, који су у формираној колони у порту храма стигли у 15:30 часова. Потом су сви заједно ушли у цркву и узели молитвено учешће на Празничној вечерњој слижби коју је служио јереј Милош Црепуља, парох Пљевско-мујџићки. У току богослужења свештеник Милош освештао је бадњаке а затим честитао свима навечерје Празника  и у бесједи поучио народ о значају овог великог Празника као и о значењу бадњака. Након вечерње у цркви је приређено „пијукање“ коме су се обрадовали наши најмлађи вјерници. Сви су у миру изашли из цркве а свештеник је       испред цркве осветио бадњаке, те исте налагали на ватру уз коју су се огријали частећи се куваним вином. Затим су сви радујући се честитали једни другима навечерје Празника и убрзо отишли својим домовима да Бадње вече проведу у кругу својих најмилијих.

На сам дан Рођења Господњег, ујутру је служена Света Литургија у храму Свете Петке у Пљеви на којој су вјерници примивши Свете, пречисте и животворне Христове Тајне сјединили се са Богом. Након Свете Литургије прочитана је посланица Његове Светости Патријарха Српског Господина Г. Иринеја и свештеник је још једном својим парохијанима честитао Божић и поздравио их радосним Божићним поздравом, МИР БОЖИЈИ-ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.