Бадњи Дан у Мујџићима

Објављено: 21. јануара 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 706

Ове године прослављање празника Рођења Господа нашега Исуса Христа у парохији Пљевско-мујџићкој свечано је започето на Бадњидан ујутру у 9 часова у храму Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског у  Мујџићима  Светом Литургијом коју је служио јереј Милош Црепуља, парох Пљевско-мујџићки .
Житељи села Мујџићи окупили су се у великом броју на Светој Литургији и причестили се Тијелом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа.
Након Свете Литругије сви вјерници су у духу Празника радосни отишли својим домовима. У историји  села ово је трећи пут да се у Светом храму дочекује овај радосни празник.
У вечерњим часовима, тачније око 18 часова велики број вјерника се окупио око цркве Светог Николаја и свечано дочекали бадњак који су донијели мјештани из  Доњих Мујџића праћени великом колоном вјерника.  Дочекавши бадњак вјерници су ушли у храм и узели учешће на Вечерњем богослужењу које је служио њихов парох.
У току богослужења свештеник Милош је осветио бадњаке а по завршетку пригодом бесједом обратио се вјернима и честитајући празник пожелио им: „ …да свјетлост која је обасјала Витлејемску пећину обасја душе свих Вас који се данас радујете Рођењу Богомладенца….“
По нашој традицији уприличено је „пијукање“ за наше најмлађе а за одрасле кувано вино којим су се загријали након освећења и налагања бадњака испред цркве.

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.