„БЕОГРАД У МОЛИТВИ“ – НОВА КЊИГА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА (РАКИТЕ)

Објављено: 28. априла 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 1175

Књига беседа Епископа Атанасија којима се он 2011. године обраћао Београђанима може се читати и као подсетник на важне духовне догађаје који су се десили те године у Архиепископији београдско-карловачкој

Архиепископији београдско-карловачкој коришћена су и у другим епархијама СПЦ.
Архиепископија београдско-карловачка и њен Одбор за верску наставу на челу са Епископом Атанасијем уложили су велики труд у то да свештеници зађу у војне школе и касарне Војске Србије и да се тамо чује Божија Реч. Епископ Атанасије често је одлазио у Војну академију и Војну гимназију где је држао веома успела предавања и разговоре са официрима, кадетима и војницима. На службама у појединим храмовима почели су да се виђају официри и војници у униформама који су се на крају Литургије и причешћивали. Све је то претходило увођењу у редовну војну службу војних свештеника који су ушли у касарне и школске установе Војске Србије и који раде на моралном уздизању војника и њихових старешина.

Епископ Атанасије посебно је остао запамћен у Београду по својим беседама. Нарочито је био ангажован у служењу и пастирствовању у време старачке изнемоглости Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла. Епископ Атанасије беседио би углавном на крају Литургије. Његове беседе носиле су лични печат, углавном се обраћао београдском човеку суоченом са изазовима не баш лаких времена којима смо живели. Није избегавао да у својим беседама помене и актуелне догађаје, а те догађаје поредио је и сравњивао са старозаветним или новозаветним примерима, али и примерима из светоотачке литературе, па су се из свега тога могли извлачити корисни закључци.

У својим беседама Епископ Атанасије је користио и поједине актуелне појмове и изразе који су се могли чути и у медијима што је допринело занимљивости и садржајности његових беседа. Вредност тих беседа појачавају и његова оригинална промишљања, врло успеле литерарне слике, ретке и мајсторски употребљене речи, језички обрти. Све те беседе добро су компоноване у књизи и делују као једна целина. Познато је да је Епископ Атанасије добар познавалац дела Достојевског. Понекада може да се учини да он, беседећи о Богу, вери, добру и злу промишља на један особен, суптилан начин, како о тим темама промишљају неки јунаци из романа Фјодора Михајловича Достојевског.

Многи верници из удаљенијих делова Београда долазили су на Литургију у храмове у којима је служио Епископ Атанасије, да, поред учешћа у Литургији, чују његову беседу.

Јово Бајић

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.