Богојављење у Врбљанима

Објављено: 20. јануара 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 865

vrbljaniУ раној Цркви Хришћани су истога дана у години, и то 6.јануара (по јулијанском календару) славили сва Христова јављања свијету: Рођење Христово,Поклоњење мудраца Христу и Христово Крштење. Шести јануар је одабран за слављење овог празника како би се замјенио пагански празник зимске краткодневнице који се славио баш на тај дан. Црква је учила да,умјесто Сунца, треба славити Сунце Правде- Исуса Христа.

Када се крстио, Христос је имао тридесет година. До тог догађаја, живио је у оквиру своје породице у Галилеји и то као обичан човјек, занатлија.

Бог се на обалама Јордана открива у личности Исуса Христа. Он је Ријеч Божија, Дух Свети је са Њиме у вјечности, а сам Бог Отац свједочи Божанство Христово, огласивши га Сином Својим Јединородним “ОВО ЈЕ СИН МОЈ ЉУБЉЕНИ, КОЈИ ЈЕ ПО МОЈОЈ ВОЉИ”(Мт.3,17).

Управо данас славимо Божије јављање са Јордана цијелом свијету, и то какво јављање, јављање Свете Тројице.

Празнично је било и у малом крајишком селу Врбљанима гдје је овај празник прослављен у храму Успења Пресвете Богородице. Свету Литургију је служио протонамјесник Дејан Зељкић. У Светој литургији је вршено освећење воде и благосиљање жита и славских хљебова.

Данас је и Црква у Врбљанима клицала БОГ СЕ ЈАВИ,ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ.

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.