БОЖИЋНИ ПРИЈЕМ ЗА ПРИПАДНИКЕ ОРУЖАНИХ СНАГА БиХ

Објављено: 13. јануара 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 597

Иституционално  обиљежавање православног Божића у МО и ОС БиХ, одржано је организацији Замјеника министра одбране, господина Живка Маријанца на локацији касарне Козара у Бања Луци дана 13. јануара, када Српска православна цркава слави спомен на Светог исповјдника Доситеја загребачко-ваведењског.

Свечаности су присуствовали водеће личности Pепублике Српске и Федерације Босне и Херцегоцине, господин Милорад Додик, предсједник Републике Српске, господин Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, госпођа Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске, господин Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, министри у Влади РС господин Миленко Савановић, господин Петар Ђокић и господин Драган Лукач, замјеник министра одбране БиХ господин Живко Марјанац, генерали ОС БиХ те представници Заједничког штаба и Оперативне команде ОС БиХ. На пријему су били присутни и представници  других команди и јединица ОС БиХ као и представници ЕУФОР-а и војни аташеи из неколико земаља.

Пре пријема одслужена је Света Архијерејска Литургија у православној капели, Cветих мученика Јасеновачких, у  касарни Козара. Литургију је  служио  Његово Преосвештенство Eпископ  бихаћко-петровачки г.Атанасије, преставник Српске Православене Цркве у ОС БиХ.  Епископу су саслуживали протојереј Милорада Милинковић, настојатељ канцеларије православног душебрижништва у МО БиХ, јереј Немање Лакић, главни свештеник у ОС БиХ као и свештенство Eпархије бањалучке. Обраћајући се на крају Литургије присутним генералима и бројним војницима српског састава у Оружаним снагама БиХ, Епископ Атансије је истекао личност и живот Светог исповједника  Доситеја као образац  сваке врлине, а нарочито родољубља и хуманости, којима овај Свети човјек препоручује себе за подражавање у сваком времену и свакој професији.

Током Божићног пријема, одржаног у свечаним просторијама касарне Козара,  најљепше жеље свим присутним у својству домаћина поводом обиљежавања православног Божића упутио је Замјеник министра одбране господин Живко Марјанац уз  традиционални поздрав “Мир Божији- Христос се роди”.

Пригодним ријечима, уз честитке поводом Божића присутнима су се обратили и предсједник Републике Српске господин Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ господин Младен Иванић истакавши значај и улогу ОС БиХ, као и значајно мјесто које у њима имају припадници из реда српског народа.  

На крају се свима обратио и Eпископ бихаћко-петровачки г. Атанасије који је најпре поздравио присутне у име Његове Светости патријарха српског Г.Иринеја и пренио им Његов благослов. Владика је истекао историјски и цивилизацијски значај дјела Господа нашег Исуса Христа, а нарочито значај трајног Христовог присуства међу нам и надахнућа добротом и љубављу које стално долазе од Њега, закњучијући да учешће у празновању Божића свакога чини бољим.

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.