ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА ПЕТРОВЧАНА ИЗ БАЊА ЛУКЕ КОД ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА

Објављено: 17. септембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 829

У петак 16. септембра 2016. године у просторијама Епископије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу чланови Завичајног удружења “Петровац“ из Бањалуке др Драгица Зиројевић и др Бошко Бранковић посјетили су Његово Преосвештенство Eпископа бихаћко-петровачког Атанасија. Ова посјета је иницирана од стране чланова удружења са темом унапређења одржавања српских православних гробаља на подручју општине Босански Петровац.

У пријатељском разговору у којем је Епископ изнио низ проблема по овом и другим питањима са којима се сусрећу како црквеноопштинске јединице Епархије бихаћко-петовачке, тако и православни народ на овим просторима. Током дијалога договорени су први кораци који би водили ка побољшању у уређивању и одржавању православних гробаља.

За почетак, договорено је да се детаљно сними стање гробаља на терену, након чега би услиједио састанак представника Епархије с представницима Удружења у Бањалуци, Београду и Новом Саду, на којем би биле договорене даљње активности, са циљем да се почне свеобухватна акција, коју би спровела наведена Удружења на подручју свог дјеловања, а која подразумјевају прикупљање новчаних средстава за уређења и одржавања гробаља.

На крају, договорено је, да ова акција постане трајна категорија или обавеза Удружења, како би се наша гробља сачувала од уништавања и пропадања, и остала као подсјетник будућим генерацијама петровачких православних Срба, како оних који су остали на огњишту, тако и оних који се налазе у расејању – јер ко смо ако не знамо ко су нам били преци, а да би знали, потребно је да сачувамо наша гробља и сјећања на наше преминуле.

170916-2

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.