ДРУГА АРХИПАСТИРСКА ПОСЈЕТА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА СЕЛУ КОЗИЦА НА МАЊАЧИ

Објављено: 2. априла 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 570

У пету недјељу великог поста (Глувна) када наша Света црква прославља пострадале Преподобне Оце у манастиру Светог Саве Освећеног, 2. Априла 2017.године, Епископ бихаћко-петровачки г.Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Кнеза Лазара у селу Козица подно Мањаче. Село Козица смјештено у њедрима Мањаче чува светињу Правослаља молитвеним заступништвом нашег великог Српског Светитеља Кнеза Лазара. Иако лоша путна комуникација до овог питомог села довела је многе вјернике на Свето богослужење, како оне из самог села тако и вјернике из околних мјеста.  Са Епископум су саслуживали протојереј-ставрофор Петар Миловац, парох оштролучки, јереј Ален Марић, парох сански и епархијски протођакон Никола Перковић. За пјевницом је појао јереј Бојан Митрић, парох прве парохије петровачке.

На Светој Литургији присутни су били и представници локалне самоуправе, Предсједник СО Оштра Лука г.Љубо Тркуља и г-ђа Дрена Куриџа. На Светој Литургији је присуствовао велики број вјерног народа, а већина их је приступила Светим Тајнама Исповијести и Причешћа.
Епископ Атанасије је у својој бесједи говорио о значају поста у ове велике дане, али исказао радост и одушевљење доласком у Козицу и храму посвећен великом Српском Светитељу који нас најбоље представља пред Богом и историјом. Ово мјесто и храм који је на узвишеном мјесту и нас узвисује да се Богу приближимо… браћо и сестре Бог тражи од нас да га добро чујемо јер он има шта нам рећи, јер Господ је увијек са нама и у нашим радостима и болестима… Ево нас пред празником Васкрса, а то је знак да смо јачи од смрти и да у Господу увијек обнављамо живот.

На крају бесједе Епископ Атанасије нагласио је да смо се данас помолили и за оне уснуле из рода нашег али и за пострадале војнике из протеколог рата и свим претходним страдањима, молили смо се да не буде неслоге и да умножи љубав међу нама. Да хармонија и слога буде међу нама као што је и у природи која нас окружђује.

Након Свете Литургије за све присутне уприличена је трпеза љубави у просторијама Основне школе. Поздрављајући све присутне Епископ је позвао вјерни народ на јединство и једнодушност, и изразио жаљење што је путна комуникација са овим питомим мјестом јако лоша када се иде из правца Федерације БиХ од Санског Моста, али исто тако и из правца Бања Луке. Епископ је апеловао на иституције да учине све како би се путна комуникација колико могућности налажу и  побољшала, јер овај вјерни и благочестиви народ то и заслужује.

Бесједа Епископа Атанасија:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.