ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ НА КРСТОВДАН СЛУЖИО У ГЛАМОЧУ

Објављено: 28. септембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 1280

На празник Воздвижења Часног Крста 27.септембра 2016. године Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије у саборном храму Свете Тројице у Гламочу началствовао је Светом Литургијом уз саслужење протојереја-ставрофора Жељка Ђурице, пароха ливањског и протојереја Слободана Кљајића, пароха гламочког. 

          Светој Литургији присуствоваво је Начелник Општине Гламоч Господин Радован Марковић, вјерни народ Гламоча и велики број дјеце који су дошли са својим вјероучитељем пречасним јерејем Срђаном Белензадом.

          У својој бесједи Епископ је окупљеном народу указао на важност очувања вјере и значај празника. „Нека је свима који се крсте Крстом Христовим срећан и од Бога благословен овај наш хришћански Празник; овај дан, који је посвећен Часном и Животворном Крсту Христовом, по чему је и сам дан добио назив Крстовдан. Прослављамо и клањамо се и цијеливамо са посебним поштовањем Свети Крст на коме је Спаситељ наш Господ Исус Христос распет, да би нас грешне људе избавио од гријеха, душевне смрти и сатане.

          Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави у парохијском дому. 

          На повратку из Гламоча ка Босанском Петровцу Епископ Атанасије је посетио храм Светих Апостола Петра и Павла у Вагану недалеко од Гламоча који је по благослову Епископа у фази обнове. Изградња садашњега храма је почела на хришћанском археолошком локалитету – старом црквишту, давне 1890. године, а освештан је 1910. године. У Другом светоском рату запаљен је 1941. године од стране усташа НДХ. Тако оскрнављен и демолиран, откривен и незаштићен, био је све до 1972. године, када својим доласком на службу у Ваган свештеник Ђуро Кљајић са благочестивим народом гламочког поља у тешко комунистичко вријеме, почиње да га обнавља да би 1972. године успео да га покрије и дјелимично обнови. Од јула 1995. године, падом српских крајишких  простора почиње нова девастација овога храма, најпре од регуларне војске Хрватске државе, а затим и од НАТО снага, које су у Гламочком пољу основале војни полигон „Барбара“, у чију зону је улазио и храм. Од детонација војних снага НАТО-а, приликом извођења вјежби, зидови храма су додатно растрешени и раслабљени.

          Захваљујући ангажованости Начелника Гламоча Господина Радована Марковића, Одбора за санацију и реконструкцију храма у Вагану, затим вјерних гламочака порјеклом из Вагана и Гламоча, по благослову Епископа Атанасија 2014. године започела је обнова овога велелепног храма. Храм је недавно покривен, а у будућности предстоје електоинсталатерски, фасадерски, подополагачки и занатски радови на уредјењу унутрашњости храма, као и спољашњости.

 

 

Бесједа Епископа Атанасија:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.