ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ ”ЈАЊСКО ПРЕЛО” У ШИПОВУ

Објављено: 30. октобра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 818

У организацији Културно-умјетничког друштва ”ЈАЊ” из Стројица , у петак 28.октобра т.г. у Дому културе ”Никола Кокошар” у Шипову одржана је манифестација ”ЈАЊСКО ПРЕЛО”.

Ово младо Културно-умјетничко друштво из Стројица, основано прије осам мјесеци, може већ да се похвали бројним запаженим наступима како у свом Јању и цијелој општини Шипово тако и у Бања Луци, Источном Сарајеву и Рогатици. Може да се похвали и својим првим годишњим концертом. Након свeчаног дефилеа улицама Шипова  у препуној сали Дома културе у Шипову домаћини су заједно са гостима приредили више од два часа богатог културно-забавног програма.                        У оригиналној јањској народној ношњи веома аутентично су игром и пјесмом дочарали  народне обичаје који прате традиционално Јањско прело.  У програму су наступили и гости АНИП ”Веселин Маслеша” из Бања Луке, КУД ”Сретење” из Рогатице, КУД ”Никола Кокошар” из Шипова и Етно група ”Траг” из Лакташа. 

Овој дивној духовној и културној манифестацији присуствовао је и Његово Преосвештенство Господин Атанасије Епископ бихаћко-петровачки у пратњи свештенства и монаштва архијерејског намјесништва шиповског. Све чланове КУД-а ”ЈАЊ” из Стројица, госте и посјетиоце благословио је и бираним ријечима поздравио, не кријући задовољство и одушевење што и сам припада Јању и јањској традицији. У знак велике захвалности за допринос у раду и развоју КУД-а ”Јањ”  предсједник и умјетнички руководиоц Г.Миленко Ђукић је уручио плакету Епископу Атанасију. Велика захвалност за допринос у раду и развоју изражена је још јеном Јањанину Господину  Милану Маријанцу генералном спонзору КУД-а ”Јањ” власнику салона намјештаја ”Виторог” из Новог Сада. Након културно-умјетничког програма дружење је настављено за трпезом коју је спонзор ”Виторог” припремио за све чланове и њихове родитеље као и госте, спонзоре и донаторе.

Било је ово незаборавно вече како за чланове КУД-а ”Јањ” из Стројица који су добили велику подршку за свој рад и труд тако и за све госте и посјетице ове дивне манифестације.      

Поздравно слово Епископа Атанасија на Јањском прелу:

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.