ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ НА ПРОСЛАВИ КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНЕ МРКОЊИЋ ГРАД

Објављено: 3. августа 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1027

Славски обред служио је Епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије, уз саслужење свештенства мркоњићке парохије, након чега је наступило ломљење славског колача.

Владика Атанасије мркоњићанима је пожелио срећну славу и да се доврши све што је започето.

”Све оно што смо започели дао Бог да то и заршимо, да погодимо за шта да се ради и да наше кораке усмјеримо у смјеру који је користан за све нас”, рекао је Владика Атанасије. 

Минастар финансија Зоран Тегелтија, који је и започео овакав начин обиљежавања крсне славе Општине док је био начелник, рекао је да се на овакав начин слава обиљежава већ десет година.

”Хвала начелници што је наставила тадицију да на овакав начин прославља крсну славу.Желим да се захвалим и свим оним људима који су имали храбрости да почну да обиљежавају на овај начин крсну славу општине Мркоњић Град. Многи су нам то оспоравали и у моменту нас је и саме био страх да ли то радимо на добар начин. Благослов и присуство Епископа бањалучког господина Јефрема на овој слави био је знак да добро радимо и да добро организујемо и дочекујемо наше госте. Подижем ову чашу у име проспаритета и развоја нашег града, уз здравље вас и ваших породица и у име и здравље свих гостију’, поздравио је Тегелтија своје мркоњићане.

Начелница општине Дивна Аничић својим суграђанима поручила је да је важно да чувају Републику Српску, као и да се моли Светом пророку Илији за проспаритет града.

”Молимо се Светом пророку Илији да нам да мудрости, стрпљења, снаге, некористољубља и правде, молимо се да пољопривредници и привредници раде, да што више запошљавају, молим се за здравље овог града и да се више никада не понови онај рат и да чувамо нашу Републику Српску”, истакла је Аничићева.

Она је подсјетила и на допринос припадника 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде. 

”Свети пророк Илија није само крсна слава општине, то је и Дан 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.  Хвала свим припадницима те бригаде, као и онима који нису са нама, а јуче смо им одали помен. Хвала им што у били храбри и достојанствени и одлучни у борби.”, рекла је Аничићева.

Милан Стеванић у име бораца и старјешина 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде пожелио је срећан Дан бригаде.

”Републике Српска је настала као круна побједе војске Републике Српске, а извојевана је захваљујући јединству војске, народа и политике. Ево и послије 20 година од завршетка отаџбинског рата борба за Републику Српску не престаје. За њену одбрану потребно нам је јединство свесрпских политичких снага и у то име и у име српског јединства и у име Републике Српске подижем ову чашу и честитам вам Дан бригаде”, истакао је Стеванић.

Након славског обреда, више хиљада мркоњићана који су присуствовали обиљежавају славских свечаности,  наставило је славље уз мркоњићку етно групу ”Жар” и популарног поп-фолк пјевача Сашу Матића.

У суботу 1. августа служен је парастос за погинуле борце Отаџбинско-одбрамбеног рата у капели Светог апостола Марка и положено је цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу и на Тргу Српске војске. Потом је  у Културном центру ”Петар Кочић” одржана и свечана академија у част обиљежавања Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Поводом обиљежавања крсне славе општине у галерији Културног центра отворена је изложба слика сликарке Мирјане Коџо, те је одржана  и Илинданска смотра фолклора.

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.