Епископ Атанасије на сједници градског вијећа Бихаћа

Објављено: 27. фебруара 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1967

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије је са сарадницима 26. фебруара 2015. године, на позив Градоначелника Града Бихаћа Господина Мр Емџада Галијашевића и Предсједника Градског вијећа Господина Романа Јурића, присуствовао свечаној сједници Градског вијећа Града Бихаћа, која је одржана у дворани Културног центра Бихаћ. У данашњи дан Град Бихаћ прославља 755-у  годину свог забележеног постојања, а од 11. новембра 2014. године носи статус града.

У Бихаћу је од 1924. до 1931. било сједиште Епархије Бихаћке на чијој катедри  је Епископ Венијамин Таушановић провео три године, од 1926. до 1929. године. Остао је забиљежен податак да је 1929. године Епархија бихаћка бројала 148620 православних душа.

Данас у Бихаћу  постоји храм Силаска Светога Духа на Апостоле у изградњи и Духовни центар „Митрополит Георгије Николајевић“  у којем се налази капела посвећена Женама Мироносицама и у којем живи парох бихаћки протонамјесник  Далибор Ненић са породицом, супругом и четворо дјеце. Православна парохија у Бихаћу данас има 60 домова са око 110 православних душа које учествују у животу Цркве у овоме прелепом граду на обалама једне и једине Уне, чије подручје броји 61186 становника.

Епископ Атанасије са својим свештенством и народом настоји да потврди своје постојање на овом простору и да учествује активно у животу народа овог дела Федерације Босне и Херцеговине.

После сједнице Градског вијећа Епископ Атанасије је са сарадницима посетио храм Силаска Светог Духа на Апостоле у изградњи, која  је започела 1987. године и због ратних дејстава 1992. године прекинута. Наставак изградње започео је 2012. године и због недостатка средстава је успорен завршетак радова.

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.