ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ НА СЛАВИ ХРАМА У ЋАТАМА

Објављено: 2. октобра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 615

На дан успомене Светих мученица ране Цркве Христове Вере, Наде и Љубави и њихове мајке Софије, 30.септембра, јесењим сунцем окупано у златно рухо одјевено јањско село Ћате подно Виторог планине је било мјесто сусрета и радости, сусрета са Богом Творцем и Његовим светим мученицама ране Цркве и Новомученицима из рода нашега Српскога а од породица Ћато и Илић. Као што сваки свети храм својом хоризонталом сабира вјерни народ у једно у Господу и својом  вертикалом уздиже у Царство Небеско тако и овај саграђен на гробу светих Мученика не престаје да то чини већ трећу годину.

Као и претходних година, на овај дан, тако и ове Године Господње, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г.Атанасије, служио је Божанствену Литургију уз саслужење протојереја Љубинка Аничића пароха другог шиповског, јереја Милана Бужанина пароха коњичког (Епархија херцеговачка) и протођакона Николе Перковића. На овом светом сабрању учествовали су појањем  свештеници: Жељко Јевђенић парох кнежички (Епархија бањалучка), Марко Ђурић парох благајски (Митрополија дабробосанка), Милош Црепуља парох пљевско мујџићки и Митар Керлец парох бабићки, а придружили су им се многобројни парохијани и гости из Приједора и Бањалуке.

У току Свете Литургије преломљен је славски колач и благословено славско жито како за домаћине свештеника Чедомира и ктитора доктора Стојана тако и за мале гошће, кћерке свештеника Милана Бужанина, Софију и Веру које славе имендан. У својој бесједи Епископ Атанасије је истакао смисао сабирања на овим мјестима страдања и честитао Празник свима. Потом су сви учесници сабрања примили благослов од свога Архипастира примивши иконице, нафору и славско жито и колач. За трпезом љубави, коју су домаћини припремили за све госте и парохијане, у здравицама су се чула благодарења и жеља да радост овог сусрета не пролази.   

Бесједа Епископа Атанасија:

 

   

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.