Епископ Атанасије одржао састанак са војним свештеницима министарства одбране БиХ

Објављено: 12. марта 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1157

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије, Представник СПЦ при Министарству одбране и ОС БиХ, данас, 12. марта 2015. године,  је у касарни „Козара“ у Бањa Луци одржао састанак са војним свештеницима из Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.

Састанак је уприличен програмом редовних активности Епископа Атанасија и Канцеларије Православног душебрижништва при МО и ОС БиХ.

После молитве, на почетку састанка Епископ Атанасије је поздравио присутне војне свештенике и позвао их да изнесу извјештај о пастирском раду, својим запажањима, тешкоћама и проблемима са којима се сусрећу и свештеници и њима повјерени припадници војске ОС БиХ.

После подношења извјештаја и размјене пастирских искустава војних свештеника, Епископ Атанасије је са свештеницима констатовао да питања са којима се сусрећу и војни свештеници и официри и војници припадници ОС БиХ могу се сврстати на институционална питања и на питања личне природе сваког човека понаособ запосленог у ОС БиХ. Констатовано је да остваривање институционалних питања, као што су празновање празника (Васкршњих и Божићних) и обезбеђивање посне хране војницима током постова зависи од челних људи Министарства одбране и власти са којима ће се у наредном периоду уприличити сусрет на ове теме.

Поред ових питања војни свештеници су извјестили Епископа Атанасија да врло често припадници војске ОС БиХ од њих траже духовне савјете за проблеме који су личне и породичне природе. Епископ Атанасије је овде затражио од свештеника да воде рачуна и пастирски помажу устаљеним лијековима Цркве, редовним богослужењима, савјетима, исповедањем и организовањем поклоничких путовања по светињама Српске Православне Цркве. У том правцу пастирског рада, војни свештеници касарне Козара су саопштили да припремају поклоничко путовање за Благовјести у манастир Рмањ у Мартин Броду.

На састанку је изражена жеља војних свештеника да Епископ Атанасије, са обзиром на његово раније искуство војног Епископа у Војсци Србије, уприличи молитвено-радни сусрет војних свештеника ОС БиХ и војних свештеника Војске Србије

Изражена је и захвалност Преосвећеном Епископу бањалучком Господину Јефрему за свагдашњу подршку у раду војних свештеника, на простору чије богоспасаване Епархије бањалучке се данас одржао овај састанак.         

На крају састанка Епископ Атанасије са војним свештеницима и Генералима Господином Радованом Илићем и Господином Гојком Кнежевићем и Бригадиром Господином Недељком Копузем разгледали су знаменитости касарне Козара, спомен собу и музеј и заједно ручали гдје су се гости домаћински показали.

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.