ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ ОСВЕТИО ХРАМ У ПОПУЖАМА

Објављено: 17. јула 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 705

На дан успомене на догађај полагања Ризе Пресвете Богородице у храму у Влахерни, 15.јула текуће године, јањско село Попуже у Парохији стројичкој (општина Шипово) било је мјесто великог молитвеног сабрања и велике радости народа Божијег.                       Његово Преосвештенство Господин Атанасије Епископ бихаћко-петровачки осветио је новосаграђени храм у овом селу. Епископу су саслуживали шиповски пароси високопречасни оци протојереј-ставрофор Драган Шкалоња и протојереј Љубинко Аничић и епархијски протођакон Никола Перковић. У овом молитвеном сабрању учествовало је више свештеника, гости из других епархија: Протојереј-ставрофор        Илија Проле пензионисани парох у Бачком Јарку (Епархија бачка), Протонамјесник    Бране Миловац архијерејски намјесник и парох бачкопаланачки (Епархија бачка), Протојереј-ставрофор Предраг Азап парох винковачки (Епархија осјечко-пољска и барањска), Протојереј Миладин Самарџић парох језерски (Епархија бањалучка),           Јереј Милан Бужанин парох коњички (Епархија захумско-херцеговачка)  и свештеници Епархије бихаћко-петровачке: Протојереј-ставрофор Радослав Станковић парох шиповски, Протонамјесник Милош Црепуља парох пљевско-мујџићки, Јереј Зоран Миловац парох дрварски, Митар Керлец парох бабићки и Јереј Предраг Црепуља парох лијевљански.  

Божијим промислом а заступништвом Пресвете Богородице вјерни народ јањског села Попуже је на дан успомене на догађај полагања Ризе Пресвете Богородице, прије десет година на овом мјесту у сред села, отпочео вршити житне молитве и тиме исписивати нове странице историје села.

Деценијама раније ове су молитве, вршене у гробљу. Иако је тада село Попуже било остало са десетак домаћинстава и исто толико житеља у њима показало је да ипак није расељено. Попужани настањени понајвише у Шипову али и у Бањалуци и другим градовима и крајевима свијета све чешће посјећују  своја родна огњишта. Благочестиви и срдаца загријани за свега неколико дана подижу крсно знамење уређују простор за молитву и околни терен. Посебну пажњу посвећују извору воде кога због дубоког осјећаја заступништва Пресвете Богородице називају Њеним извором.

И као што увјек бива да добро дјело рађа друго добро дјело тако и ово добро дјело и молитвено сабирање рађа идеју да се подигне олтар у славу Бога Живога а у част Пресвете Богородице. Прије непуне четири године, након прве службе у Јању у цркви у Стројицама на дан Рођења Пресвете Богородице, Епископу Атанасију су се у име свих Попужана за благослов обратила браћа Милош и Симеун Тркуља. Одушевљен том Богоугодном идејом Епископ Атанасије је дао благослов за изградњу храма који ће бити посвећен Полагању Ризе Пресвете Богородице. Следеће године је изграђена  велика подзида као ограда цијелог платоа али по свом значају више као темељ храма. Изграђена је од камена некадашње школе овдје у селу.

Прије непуне двије године, 11.октобра, први пут Епископа Атанасија са великом радошћу дочекују благочестиви Попужани да би осветио темеље и звоно овог храма.     Кум темеља је управо био један од два поменута брата, Господин Милош Тркуља а дародавац звона Господин Бранко Тркуља. Ускоро за пола године, на Васкрсни понедјељак, у васкршњој радости  поново Епископ Атанасије посјећује село Попуже и освећује крст на звонику овог новог храма. Те прошле, 2016.године наставило се са даљом градњом а ове 2017. са опремањем храма и уређењем цијелога платоа са извором, степеништем и салом за народ. Све ово су за веома кратко вријеме постигли вриједни Попужани на челу са кумом и великим добротвором храма Господином Симеуном Тркуљом.

Након чина освећења храма Епископ Атанасије је одслужио Божанску Литургију а потом и пререзао први славски колач у овом новоосвећеном храму. У својој бесједи је честитао благочестивим Попужанима на овом Богоугодном дјелу и поучио све присутне. Овом молитвеном сабрању присутвовало су многи пријатељи и гости из других јањских села, из Шипова као и других градова Републике Српске и Србије. За све учеснике вриједни домаћини су припремили трпезу љубави. За трпезом је Епископ Атанасије за допринос изградњи овог храма уручио грамате Великом добротвору и куму Господину Симеуну Тркуљи а потом и добротворима као и архијерејску похвалницу пароху стројичком протојереју-ставрофору Чедомиру Арамбашићу. Од Црквене општине Стројице и Одбора за изградњу храма на челу са кумом храма подјељене су многе захвалнице. Потом су уследили дарови међу којима издвајамо дар Епископу од кума храма и дар Епископу од пароха стројичког и свих парохијана. За овом трпезом љубави, славском трпезом чуле су се и многе здравице али и јањска изворна пјесма.  

Овај сверадосни догађај, освећење храма у Попужама, био је од парохијана стројичке Парохије својеврстан и најљепши дар Епископу Атанасију који ускоро одлази на нову Епархију.    

Бесједа Епископа Атанасија:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.