ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ ОСВЕТИО ПАРОХИЈСКУ САЛУ И СПОМЕН ЧЕСМУ У ЈЕЛАШИНОВЦИМА

Објављено: 18. септембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 611

На дан 18.септембрар 2016.године, када Света Црква прославља Светог пророка Захарија и праведну Јелисавету, Епископ Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију и осветио парохијску салу и спомен чесму у подгрмечком селу Јелашиновци.

Са Епископом су саслуживали протојереј-ставрофор Петар Миловац, парох оштролучки, јереј Невен Маринковић, парох старомајдански и протођакон Никола Перковиће. У олтару и за пјевницом су служили и пјевали студенти Богословског факултета у Фочи.

Пролазећи овим просторима и подгрмечким селима до Јелашиноваца Епископ Атанасије примјетио је и нагласио  да овај простор има право на живот јер све што је Господ засадио треба да живи, човјеку је дао живот, чувао га и храни…, тако да се данас и Бог радује животу овог мјеста које у једном тренутку умрије опустошено ратом. Али ето,  живот остаје и враћа се полако у запустјеле домове, њиве и поља. Овој констатацији иде у прилог и ово данашње окупљање у Јелашиновцима када ћемо осветити спомен чесму и парохијску салу која ће бити мјесто у коме ће се обнављати живот јер ће бити живо мјесто као и овај храм у коме ће се мног расељени окупљати, прије свега на молитву Богу али и другим лијепим поводом… Велику захвалност дугујемо добрм људима на уложеном труду а посебно добротвору г. Јови Добријевићу чијом заслугом је завршена ова велика идеја.

Након Свете Архијерејске Литургије Епископ са свештенством осветио је спомен чесму и парохијску салу, са овим чином је предао вјерном народу на употребу. Уз трпезу љубави и здравицу уручене су грамате и захвалнице које додјељује наша Света Црква добротворима и онима који су помогли око овог богоугодног дјела. Парох лушци-паланачки, јереј Ален Марић захвалио се свима који су свесрдно помагали у изградњи овог простора са жељом да се пуно година окупљамо у овом светом простору села Јелашиноваца.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.