ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ “СРБИ ЛИВАЊСКОГ ПОЉА – ТРАЈАЊЕ КРОЗ ВЕКОВЕ”

Објављено: 24. септембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 485

У вечерњим часовима у петак  23. септембра 2016. године у Великом салону Банског двора у Бањој Луци Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије је отворио изложбу “Срби Ливањског поља – трајање кроз векове”, која је по благослову Епископа Атанасија припремљена и организована од Удружења Огњена Марија Ливањска из Београда.  

          У поздравном говору (у прилогу) Епископ Атанасије је изразио захвалност  члановима Удружења Огњена Марија Ливањска, који дужи низ година са великом ревношћу његују сјећање и чувају историју на невино пострадале православне Србе у Другом свјетском рату у Ливну и Ливањском пољу и шире. Овом приликом Епископ Атанасије је учесницима и посјетиоцима изложбе пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког Господина Јефрема.

          На овој изложби , чија је прва поставка била у Београду у априлу ове године, бројни посјетиоци могли су да погледају архивска докумената, фотографије храмова, знаменитих личности Ливна, познатих Ливањских породица, артефаката из народног живота и прошлости Срба Ливна и Ливањског поља.

          Аутори изложбе су проф др Вељко Ђурић Мишина и Радован Пилиповић.

          У програму отварања су учествовали Гордана Достанић, председник УО Удружења ОМЛ, Проф.др Бранко Докић, Душан Басташић, председник Удружења Јадовно1941., кларинетисти Стефан Ђурица и Давид Ковачић и КУД Јањ из Стројице са женском етно групом и групом Јањски Соколићи.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.