ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО НА ДАН КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНЕ ШИПОВО СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА. ЗАВЈЕШТАЊЕ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА: СТАМЕНОСТ У ВЈЕРИ И ЉУБАВ ПРЕМА БОГУ И БЛИЖЊИМА

Објављено: 8. новембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 674

   Становници Општине Шипово и ове године прославили су своју славу Светог великомученика Димитрија-Митровдан. Тим поводом Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ бихаћко-петровачки Господин Г. Атанасије који је радо виђен гост у свакој прилици посјете нашој Општини, а саслуживали су свештеници шиповског намјесништва. Ту духовну радост опет и опет смо подијелили са становницима нашег града.

У храму Светог Јована Крститеља, окупљеном вјерном народу, Владика Атанасије обратио се пригодном бесједом, наглашавајући подвиге Светог великомученика и побједоносца Димитрија. Говорећи о Светитељу у то вријеме као хришћанину у мањини у односу на спољни свијет, он се не колеба у вјери иако је знао шта га чека. Бачен је у тамницу након пар дана прободен копљем и из тих рана протекло је чудотворно Миро. Он нам је показао како се чува и држи вјера јер вјера и љубав су кључ успјешног живота. Веома је битно одржавати садржај вјере јер нас то чини јаким и пред Богом, рекао је Владика.

Након Свете Литургије, у литији кроз град дођосмо на спомен-обиљежје погинулим борцима из последњег рата. Ту је Владика одслужио помен молећи се за пострадале да их Господ упокоји. Обраћајући се вјерном народу испред спомен-обиљежја Епископ Атанасије је рекао: „Сачинисмо молитву Господу и светим Његовим да Господ упокоји у Царству своме вјечноме,  душе оних из рода нашега који животе своје положише за слободу рода нашега страдалнога.Славећи уз то Светог Димитрија ми се подсјећамо на његове војничке врлине. Оне најважније што је он оставио у завјештање свима поколењима хришћана јер су то његове војничке врлине, да нам свјетле и да се њима богатимо а то су: стаменост у вјери, постојаност у вјери у Бога и правди Његовој и друга: љубав према Њему, према ближњима, зато је он био заштитник не само свог града него све околине његове, а његова вјера га је учинила храбром. Знао је шта је истина и правда и био је углед и нашој војсци на Косову и свима давао снагу до дана данашњега. Молили смо се за оне који су имали храбрости и љубави из рода нашега. Молимо се и за здравље сабораца њихових да у храбрости идући тим путем вјере, слободе и правде од сада па до вјека. Усопшим нека је покој души а онима који настављају у тој храбрости добро здравље,успјех и напредак. Амин“.

У административној згради Општине Шипово Владика је такође пререзао славки колач уз присуство Начелника Општине у техничком мандату Господина Милорада Ћирка и његових сарадника.

Молитвама Светог Великомученика Димитрија и свих светих, да нас Господ помилује, охрабри и оснажи у вјери Отаца наших. Амин.

 

Бесједа Епископа Атанасија у храму:

Бесједа Епископа Атанасија испред спомен обиљежја:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.