Епископ Атанасије Служио Свету Архијерејску Литургију у Грахову

Објављено: 29. новембра 2015.
Категорија: Аудио галерија, Новости
Број читања: 2586

У  двадесет шесту Недјељу по Духовима, на празник Светог Апостола и јеванђелиста Матеја, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије посјетио је Грахово, гдје је служио Свету архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали протојереј Саша Црљић, јереј Савко Плавшић и протођакон Никола Перковић. Иако је јутро било хладно, то није омело наше најмлађе да са шмрцавим носићима и промрзлим рукицама дочекају Епископа и узму благослов. У бесједи је Епископ Атанасије говорио о Апостолу и јеванђелисту Матеју, његовом послању, подсјетио нас да и ми треба да идемо Христовим путом, као што су Апостоли ишли прије нас.

На крају бесједе је подсјетио оне који још нису крштени да се крсте, јер не треба да чекамо боља времена да би били са Христом. Након Свете Литургије, пролазећи поред споменика погинулих бораца пажњу нам је привукла жена која је палила свијеће и њена потресна прича о пострадалима. Са тугом и болом у срцу показивала нам је имена страдалих, од којих су двије трећине били њени ученици. Она се и данас сјећа у којој су клупи сједили, какви су ученици били и како су је многи, на њену велику радост, превазишли.

Поред тога што су је превазишли они нису заборавили најважније, да буду људи, несебично дајући своје животе за свој град и своју породицу. Иако њихове породице носе велику тугу, треба да нас утјеше Христове ријечи: „ Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и Јеванђеља онај ће га сачувати.“ (Мк. 8,35)

јереј Савко Плавшић

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Бесједа линк

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.