ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО У БОСАНСКОМ ПЕТРОВЦУ

Објављено: 6. децембра 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1301

У недјељу двадесет седму по Духовима, 06. децембра,  на дан када наша света Црква прославља Светог Амфилохија Иконијског и Светог Александра Невског, Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу. Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеници петровачких парохија: протојереј Здравко Богојевић и јереј Јована Бањац. За пјевницом су умилно појали ученици основне и средње и школе и њихови вјероучитељи, предвођени свештеником Бојаном Митрићем, старијешином петровачког саборног храма. На Божанственој Евхаристији храм су својом молитвом, пјесмом и славословљем у великом броју испунили дјеца Божија, те малобројни петровчани старије доби. Готово сви вјерници приступили су Светој Чаши те се, примајући Свете Тајне, Пречисто Тијело и Крв Христву, сјединили са Христом.

Вјерницима се, по завршетку Литургије, обратио Преосвећени владика Атанасије, који их је у својој надахнутој бесједи поучио о важности живота у заједници у којој се сусрећемо са Богом и светима Његовим. „Радујем се, браћо и сестре, због вашег присуства овдје у овом светом храму. Ви знате колико је тешко, када је човјек усамљен. Веома је тешко и готово немогуће, издржати живот у усамљености. Бог жели да будемо заједно са Њиме и Његовим светима. Ми смо данас, браћо и сестре, остварили овдје једну савршену заједницу са Богом, са Његовим светитељима, али и међусобно, једни са другима. У овој заједници сви смо једно. Обраћамо се Богу молитвом и славословљем. Водимо дијалог с Богом, ми се молимо, а Бог одговара. Бог прима наше молитве, чује сваки наш вапај, све наше уздахе. Молили смо се данас за све, за сву пуноћу Цркве, како за нас овдје, тако и за оне који нису могли доћи, молили смо се за упокојене наше, али и за браћу сународнике и за сву твар Божију… Посебно вас молим, да некрштену браћу и сестре, подсјетите да се крсте и присаједине Цркви Божијој. Стално им то говорите, као што и ја вама и свој браћи и сестрама широм Епархије свакодневно говорим, да се крсте, да се роде за живот, за живот вјечни. Крштењем себи отварамо врата за живот вјечни. За некрштене та врата остају затворена. Зато се побринимо како за своје, тако и за спасење свих наших ближњих“ – истакао је, између осталог, Епископ Атанасије.

Говорећи о светитељима које данас прослављамо, епископ Атанасије је говорио о личности дивног светитеља Светог Александра Невског. „Ми браћо и сестре, ако хоћемо добро да водимо свој живот, треба да гледамо у оне који су успјешно живјели. Један од таквих је управо Свети Александар Невски. Он је кратко живео, али је за то кратко вријеме успио добро да осмисли свој живот. За кратко вријеме свога живота успио је да учини много доброх дјела и кроз то да себи обезбједи вјечно трајање, као и то да га људи памте по добру. Он је снагу и витешку вјештину, коју му је Бог дао употребио на одбрану своје земље и својих ближњих од непријатеља. Овај живот, браћо и сестре, пролази и проживљава се под борбом и оружјем. Али не само физичким оружијем, него под свим оружијем хришћанских врлина. Данас смо читали ријечи Св. Апостола Павла , који поручује да се наоружамо свеоружјем Божијим. А то оружје, које нам је неопходно за живот вјечни, јесте вјера у Бога истинитога и заједница са Њиме, љубав, кротост, истрајност, праведност и остале врлине. То је оружје, које треба да имамо, ако желимо бити побједници и причасници вјечног живота на небу у вјечности. Зато вас позивам да се попут Св. Александра Невског ослоните на правду, а не на силу људску. Имајући вјеру, правду и врлине Божије, тј. Имајући Њега за савезника, бићемо побједници.  Учећи се примјером Светог Александра Невског, опредјелимо се за Бога, за правду, за побједу, за живот у Богу“ – нагласио је епископ Атанасије, посебно истичући своју радост због присуства великог броја дјеце у храму и њиховог причешћа Христом.  

По завршетку богослужења за Епископа, свештенство и вјернике припремљено је скромно послужење у парохијском дому.

 

Бесједа Епископа Атанасија:

Бесједа линк

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.