ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ У БАРАЋИМА

Објављено: 24. октобра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 465

У суботу 22. октобра 2016. године Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије је посетио Бараће, како би се детаљније упознао са извођењем грађевинских радова на изградњи црквенопарохијске сале, која се трудом вјерника овога простора гради у порти храма Светих Апостола Петра и Павла.

            У задњих неколико година, са неизбежним умирањем становништва ових крајева које је претежно старије животне доби и са одсељавањем млађих вјерника “трбухом за крухом” у урбанија мјеста, и све већом отуђености људи једних од других, порасла је жеља преосталих вјерника и вјерника који су временом одселили да се бар неколико пута током године окупе око своје цркве, помоле Богу, сједу и разговоре, а нарочито су то прилике за црквенонародне саборе у време највећих хришћанских празника Васкрса и Божића, потом храмовне славе и житних (пољских) молитава којима народ ових крајева нарочито одаје пажњу. Као плод жеље да се људи састају и једни друге виде настају црквенопарохијске сале.

             Изградња црквенопарохијске сале је почела пре нешто више од мјесеца дана, а недавно су завршени кровопокривачки радови. Захваљујући координисању пароха герзовачко-бараћког Високопречасног протојереја Мирослава Гаврића и прилозима Душана Дакића из Бараћа, Ранка Јаковљевића из Шипова, Гојка Богојевића из Богојевића код Герзова, Миле Ружичића из Бараћа и кумова бараћког храма Миленка и Драгана Лазића из Бараћа, са осталим вјерницима Бараћа и околних села која гравитирају овоме храму, извођење земљаних, армирано-бетонских, зидарских, тесарских и кровопокривачких радова се одвијало брзим темпом. Главни мајстори на извођењу радова су браћа Никола и Драго Пешић из Герзова са помоћним радницима из Бараћа и Герзова.

            Епископ Атанасије је похвалио приложнике и вјернике овога мјеста који су се великодушно окупили око заједничког циља

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.