ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ У ДРВАРУ ПРЕД МОШТИМА СВЕТИХ НОВОМУЧЕНИКА ХРИСТОВИХ

Објављено: 4. јула 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 600

Дана 02. јула 2017. године, на дан светог апостола Јуде; преподобног Пајсија Великог и светог Јована Шангајског, Преосвећени Владика бихаћко-петровачки Атанасије, посјетио је храм Светог Оца Саве, Првог Српског Архиепископа и просветитеља Рода нашега.

Светом Архијерејском Литургијом, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко – петровачки Атанасије, уз саслужење пароха дрварских протојереја Саше Црљића, и Синише Сердара и протођакона Николе Перковића.

“Читајте Свето Писмо, оно чисти, надахњује, води, омудрује свакога од нас, Оно нас води” – истакао је Владика Атанасије, -говорећи о величини спознаје истине духовног живота и умјетности живљења по Божијим заповјестима.

Причу данашњег јеванђеља Преосвећени је тумачио, учећи све, као што је капетан из данашње приче у мјесту Капернауму, исповједио своју вјеру – „незнабожац има повјерење у Бога силнога“.  Јавно пред Богом је своје мисли објелоданио у силини вјере, што је Христос очекивао од Њега, исповједање. Јачину своје вјере капетан  је исказао вјерујући да Господ само каже ријечи оздрављења за његовог слугу , јер сматра да је грешан човјек и  недостојан  посјете у његовом дому.

Како сви стојимо пред Богом? –  истакао је Владика, “живљење по светима, који нас воде према Богу и тиме нас освећује и оздављује у сваком погледу”. Истакавши и величину мученика, из Рисовачке јаме, нашег рода, храбрости исповједања вјере у датом току историје, моћ јавне вјере у Живога Бога. Пресвећени је објаснио вјерницима да се у овом храму налазе мошти свештеномученика и мученика, који су пострадали 1941. године.  Пре пар мјесеци, од стране Епископа Атанасија је покренута иницијатива да се унапреди простор где су изложене свете мошти мученика дрварских, извађених из Рисовачке јаме  код Босанског Петровца 1991. године. Они су сада по Божијем промислу добили достојанствено мјесто пребивања у храму.

Овом приликом Епископ Атанасије је похвалио досадашњи труд пароха драврских, а нарочито старјешине храма  протјереја Саше Црљића.

          У Цркви се чула пјесма са пјевнице гдје су пјевали и водили појање јереј Бојан Митрић, парох Прве петровачке парохије из Босанског Петровца и јереј Зоран Миловац, парох Парохије треће дрварске  уз учешће  вјерника.

Владика Атанасије се захвалио домаћину  протојереју Саши Црљићу, његовој породици на гостопримству, дајући благослов на умножење сваког добра у његовом дому. Такође Преосвећени је истакао и благословио слогу свештеника у Дрвару, заједно са породицицма, који вриједно раде на окупљању народа, парохијана, вјерника и невјерника, радећи на Гоподњој њиви и испуњавајући ријечи Господа Исуса Христа: „Идите и научите све народе, крстећи их у Име Оца  и Сина и Духа Светога“, што је Владика на крају и нагласио као најважнији благослов у даљој мисји Цркве на овим парохијма и овом простору.

          У повратку из Дрвара ка Петровцу на инцијативу протојереја Саше Црљића и његовох парохијана Младена Трнинића и Николе Матерића, Епископ Атанасије је погледао локалитет Аташевац, који се налази под планином Клековачом, а гдје горе именовани дрварчани и други вјерници овога краја имају добру намјеру и жељу да се ту подигне мала црквица – капела. Епископ Атанасије је благословио да се крене у неопходне административне припремне радње за подизање новога храма. Такође, Епископ је благословио да, ако Бог да, нови храм буде посвећен Светом Мученику Кнезу Лазару Косовском и Мученицима Христовим из рода српскога.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.