ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ У СРЕДОПОСНУ НЕДЈЕЉУ СЛУЖИО У БОСАНСКОМ ГРАХОВУ

Објављено: 10. априла 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 615

     Данас, 10. априла 2016. године, на дан успомене  на  Преподобног Илариона Исповједника, Његово Преосвештенство  Епископ  бихаћко-петровачки Господин Атанасије, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову.

     Са Преосвећеним Владиком Господином Атанасијом саслуживали су протојереј Синиша Сердар, парох парохије друге дрварске, јереј Савко Плавшић, парох парохије граховске  и епархијски протођакон Никола Перковић.

     Након Свете Литургије, а на почетку своје бесједе, Епископ Атанасије је пожелио присутним вјерницима успјешно вођење поста и приближавење великоме празнику Васкрсења Господа нашега Исуса Христа. Скренуо је пажњу да је вријеме поста право вријеме када треба да ојачамо као људи и као прави хришћани. Смисао побједе није да нанесемо некоме зло , него да опростимо онима који то чине  и молимо се за њих, надајући се да то више  неће чинити.  

     Такође је говорио о Светом Јовану Лествичнику , о његовој духовности, борби у истрајности у вјери, нади и љубави. Када падамо у очајање треба да се сјетимо свих наших  духовника и да слиједимо њихов примјер борбе и корачања Христовим путом, да свој крст изнесемо до краја, јер је то пут који води ка спасењу. „Ко хоће да иде за мном, нека се одрече себе, узме крст свој и иде за мном“ (Мт. 16,24). „Ко не узме крст свој и не иде за мном, није мене достојан“(Мт.10,38).

При повратку за Босански Петровац Епископ Атанасије искористио је прилику и свратио у Дрвар, гдје се састао и обавио пастирско-духовни разговор са паросима дрварским. Епископ Атанасије дао је пастирске смјенице свештеницима како да мисионаре на овом специфичном крајишком простору. Исто тако Владикао је позвао свештенике на систематизацију  и усавршавање свог пастирског рада у својим парохијама.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.