Епископ Сергије на слави Манастира Крке

Објављено: 21. новембра 2019.
Категорија: Новости, Фото галерија
Број читања: 697

На дан када празнујемо Светог Архангела Михаила (21. 11. 2019.), заштитника манастира Крке, мноштво верног народа сабрало се у овој великој далматинској светињи. Светом Архијерејском Литургијом начелствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Хризостом, а саслуживали су Њихова Преосвештенства Епископ бихаћко-петровачки Г. Сергије и Епископ далматински Г. Никодим. Окупљеним верницима први се обратио домаћин, Епископ Никодим, честитавши славу својој крчкој братији, као и свима који данас славе. На почетку беседе он је поздравио Митрополита Хризостома и Владику Сергија који су овде дошли још као деца и у овим крајевима провели своју младост и неке од својих најбољих година.
„Владика Хризостом је био и сабрат манастира Крке и он се данас сећа неких помало заборављених времена када је овде било много више народа, а овај крај је био весео. Ипак, и сада када нас је мало, ми ширимо радост и пружамо је свакоме ко овде дође и управо то сведочанство Васкрсења Христовог је оно што и нас овде држи. Владика Хризостом живи у Сарајеву, а Владика Сергије у Петровцу, то су крајеви који су слични овим нашим и зато добро разумеју како је нама, а ја сам им изузетно захвалан што мисле на нас и што нас посећују“, рекао је Епископ далматински и затим замолио Митрополита Хризостома да нас благослови и поучи.
„Хтео бих да честитам свима овај празник, који је велики и важан, не само за манастир Крку, већ и за све Србе у Далмацији и свакога ко зна шта представља ова светиња. Данас се овде догађа славље у славу Божију, у част и радост светих Арханђела, небеских сила и пре свега Светог Архистратига Божијег Михаила. Сви ми који смо овде одрастали памтимо пуно тога, а ја сам у ову светињу дошао 13. септембра 1968. године. Много тога се од тада променило, али Господ нас је опет благословио да смо се сабрали данас овде, да се сећамо прошлости, али и да се надамо бољим временима, јер ми хришћани управо и живимо са надом да све бива, не по нашим жељама, већ по вечним судовима Божијим.
Господ је тај који управља наше кораке тамо куда је најбоље, зато смо данас овде да му се помолимо да нас утеши, охрабри и покаже нам пут, да ова светиња наша увек пева и слави Бога. Сећам се тренутка када је светиња остала пуста, тада сам написао једну песму и замолио Светог Владику Стефана Кнежевића да устане из гроба и да служи Литургију на Преображење Господње. Верујем да је Владика сигурно служио на начин како је Бог њему благословио и дао, а Господ је опет утешио наш народ и Цркву нашим повратком у ову светињу и обнављањем богословије која је снага овога краја.
Он је овде често чинио чуда, а и данас чини. Онда када је све било пусто и када смо можда већ изгубили наду, десило се чудо које нико није очекивао, да ова светиња поново буде место духовне обнове српског народа. Зато ми је драго да сам данас овде са вама, а посебно са Владиком и свештенством да им се захвалим за све оно што они овде чине сведочећи вама веру Живога Бога. Ова светиња, која је највећи завет српског народа у Далмацији, за свога покровитеља изабрала је управо Светог Архангђела Михаила, да он буде тај небески војсковођа који ће водити Србе на овим просторима“, поручио је Митрополит Хризостом и додао да Крку носи у срцу где год да крене, јер је то љубав коју она усађује у свакога ко је посети.

ИЗВОР: Епархија далматинска

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.