Епископ Атанасије на отварању регионалне канцеларије ОЕБС-А у Дрвару

Објављено: 29. априла 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 902

Данас, 29. априла 2015. године Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије у пратњи архимандрита Серафима Кужића и више свештеника посјетио је Дрвар како би присуствовао отварању канцеларије ОЕБС-а у овом граду.
Канцеларију је отворио предсједавајући ОЕБС-а и министар иностраних послова и први потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић. Овом свечаном догађају присуствовали су бројни високи званичници из политичког и вјерског живота међу којима су: Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, високи представник у БиХ Валентин Инцко, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, министар за избјегла и расељена лица владе РС Давор Чордаш, посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славиша Михајловић са министрима Кантона 10, те начелници општина Гламоч,  Босанско Грахово, Дрвар, Бихаћ, Дринић, Источни Дрвар.
У своме обраћању поред отварања канцеларије ОЕБС-а у Дрвару  Ивица Дачић је нагласио радост због свог поновног доласка у Дрвар ради отварања канцеларије конзулата Србије у  БиХ. Епископ Атанасије је у склопу ове посјете имао прилику да размијени мишљења са г. Дачићем, г. Иванићем и г. Чаваром као и са осталим високим званичницима, а на корист преосталог Српског Православног нараода на подручју Босанске Крајине. Ми се, као представници Српске православне цркве, надамо  да ће ова канцеларија одиграти важну улогу у рјешавању проблема свих грађана и изградњи толеранције а којој нас поучава и Господ Исус Христос у својој другој заповијести „ Љуби ближњега свога као самога себе“.
За ову прилику био је припремљен културно-умјетнички програм у извођењу чланова КУД-а „Дрвар“  и ученика ОШ „Дрвар“,  али овај програм није одржан јер је наступио Дан жалости у Републици Српској и ФБиХ  због недавног терористичког напада у којем је  смртно страдао полицајац  Драган Ђурић из Зворника.
Општина Дрвар и начелник општине Стевица Лукач су се у сарадњи са ОЕБС-ом показали као добри домаћини у организацији овог свечаног догађаја.

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.