ИКОНА СВЕТОГ АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ СТИГЛА У ОШТРУ ЛУКУ

Објављено: 9. октобра 2017.
Категорија: Новости, Фото галерија
Број читања: 2696

Икону светитеља испред Саборног храма Христа Спаситеља свечано су дочекали Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, свештенство и монаштво Епархије бихаћко-петровачке и вјерници. 

Протојереј ставрофор Петар Миловац рекао је да је ово посебан дан за Оштру Луку јер прима икону која је освештана над моштима Светог Александра Невског у Санкт Петербургу.

„Ово је моменат за вишеструку радост и за овај народ овдје ће значити много и црква ће бити свакодневно отворена за све који буду жељели да се поклоне овом руском светитељу“, рекао је протојереј Миловац.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да је Удружење Српско-руског пријатељства „Завет“ посредовало у изради ове иконе и њеном доношењу у Републику Српску.

„Повезали смо се са светом лавром у Санкт Петербургу и производ тога је ова икона која ће трајно да остане овдје и да подсјећа на вишевјековну православну традицију и везе између српског и руског народа“, рекао је Милуновић.

Он је, као члан руководства „Завета“, нагласио да ово удружење настоји да та веза буде што дубља.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар рекао је да Храм Христа Спаситеља, који је још у изградњи, у овој општини представља израз вјере народа који је изузетно поносан на храм.

„Данашњи дан ће на неки начин обогатити овај храм поготово што је Александар Невски био велики борац за вјеру и руску нацију, а оволика посјета данас овдје представља значај доласка ове иконе у нашу цркву“, рекао је Станар.

Поред иконе, из Русије је данас у Оштру Луку стигло и црквено звоно.

Представник Удружења Српско-руског пријатељства „Завет“ Љубинко Ђурковић је рекао да је примио благослов и задужење да донесе звоно из Цркве Александра Невског и да је предан парохијану оштровачке цркве.

„Ово јесте велика нит учвршћивања пријатељства српског и руског народа, али је још већа нит да се православље протеже од Србије до Русије и да је она нераскидива“, рекао је Ђурковић.

Након свечаног дочека иконе Светог Александра Невског, у Саборном храму Христа Спаситеља служено је вечерње богослужење, а окупљени су током вечери имали прилику да се поклоне овој икони.

Након вечерњег богослужења, у порти храма, изведен је културно-умјетнички програм. 

Икона Светог Александра Невског осликана је и освештана у Лаври Светог Александра Невског у Санкт Петербургу, над Светим моштима овог великог Светитеља, а у Оштру Луку стиже као велики благослов овог великог Светитеља, а преко њега и руског народа, али и Руске православне цркве.

Извор: СРНА

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.