ИСПОВЕСТ МОНАШТВА И СВЕШТЕНИКА ЕПАРХИЈЕ БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКЕ

Објављено: 16. априла 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 747

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије је 16. априла 2016. године, у храму Преподобне мајке Параскеве – Свете Петке у Подбрду код Мркоњић Града служио Литургију Светог Јована Златоустог. Пре Свете Литургије свештеници и монаси Епархије бихаћко-петровачке су приступили Светој Тајни Исповјести и у Литургији Светом причешћу. Поред свештеника и монаштва Светим тајнама приступили су и присутни вјерници парохије подбрдско-грачачке.

            На крају Литургије Епископ Атанасије је одржао бесједу у којој је нагласио неопходност Свете тајне исповјести за монаштво и свештенство, а нарочито за парохијске свештенике који су позвани да “без мане” у пастирским активностима и сусретима са повјереним им вјерницима “носе у себи Христа” и свједоче Га пред светом. Епископ је изразио своје уверење да би Српски народ доживео посебну милост Божију, Божије руковођење и заштиту од непријатеља када би они који га духовно воде били увек светог живота и због тога је позвао свештенике и монахе да се увек чувају од греха, да се очишћују у Светој тајни исповести и сталном молитвом. Када би њихова властита молитва упућена Богу, како за себе тако и за народ увек била услишавана од Бога.

            После Литургије у црквенопарохијској сали Црквене општине Подбрдо уприличена је трпеза љубави гдје су Епископ Атанасије и свештеници и монаси разговарали на актуелне теме из црквеног живота.

            Плод овог духовног састанка јесте тешња повезаност свештеника и монаха Епархије бихаћко-петровачке са Богом и једних са другима међу собом. Такав пример саборности и слоге оставили су за виђење и подражавање благочестивом народу овог Крајишког простора.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.