ИСПОВЈЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЕПАРХИЈЕ БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКЕ И ЕПАРХИЈСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОНАУКЕ

Објављено: 18. марта 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 1073

Његово преосвештенство Eпископ бихаћко-петровачки господин Атанасије служио је у суботу треће седмице великог часног поста, 18. марта на дан Светог мученика Конона, Свету архијерејску Литургију у храму преподобне мајке Параскеве – Свете Петке у Подбрду. Прије Свете Литургије свештеномонаси, свештеници, монаси, вјероучитељи, ипођакони и чтечеви Епархије бихаћко-петровачке приступили су Светој тајни исповијести, а у току Литургије сви су приступили Светој тајни причешћа, те се примањем Тијела и Крви Христове, сјединили са Господом и Спаситељем нашим Исусом Христом.
На крају Евхаристијског сабрања, Епископ Атанасије је у надахнутој бесједи говорио о важности исповијести као својеврсне духовне смотре на коју смо сви позвани, а свештенству су духовна смотра и бдење над собом, самоиспитивање, сузе покајања и кроз све то успињање из врлине у врлину, свакодневни садржај живота. „Данас, на овај дан који је посебно одабран, потребно је да мотримо над собом са посебном концентрацијом и више него ли у друге дане. Наша је жеља прије свега да поправимо свој однос са Богом, то нам је највећи задатак, то је смисао живота. Данас смо са већом свијешћу стали пред Господа у светој тајни исповијести и спознали своје слабости, изнијели их пред Господа и затражили опроштај. У исповијести душа бива растерећена, лакше дише и прилази Богу. Кроз исповијест ми поправљамо међусобне односе са нашим ближњима. Ко се отуђи од Бога, нарушио је све односе и према Богу и према свијету и према самом себи, а кроз покајање и праштање поправљамо те односе. Сваком човјеку, сваком бићу, свакој твари је дат задатак да испуњава Христово дјело, сходно дару и могућностима које су му дате. Свештеници су ту привилеговани, јер имају велики дар, али имају и велику одговорносту у продужавању дјела Христовог. Кроз своју службу дужни смо да радимо на спасењу и васкрсењу овога свијета. Ово мјесто Подбрдо, у којем смо се сабрали, са посебном пажњом је изабрано. Сам његов назив – Подбрдо, много говори. Свако мјесто нам је подбрдо, јер изнад сваког подбрда је ново брдо, на које треба да се пењемо и боримо се за њега. То пењање из подбрда на Брдо, говори о унутрашњем подвигу, успињању и узрастању, све више и више, из врлине у врлину, из славе у славу, из иконе Царства, до Пуноће Царства. То Вам желим, да се пењете и да тако узрастате све до пуноће врлине, до Пуноће Царства“ – нагласио је између осталог Епископ Атнасије у својој бесједи изговореној свештенству и свештеномонаштву и окупљеном вјерном народу у храму Свете Петке у Подбрду.
Свештеничко сабрање настављено је братским састанком у парохијском дому у Подбрду, гдје су, по благослову Епископа Атанасија, одржана два кратка предавања. Прво предавање одржао је игуман манастира Глоговца Тефило (Ђуричић) на тему „Монаштво у данашњем свијету“, а друго предавање одржао је јереј Владимир Максимовић,, парох кључки на тему“ положај пароха – свештеника у данашњем свету“. Излагања уводничара оба предавања иницирала су веома плодну и конструктивну дискусију на поменуте теме у којима су учешће узели свештеномонаси и свештеници епархије бихаћко-петровачке.

Данас, 18. марта у Основној школи „Петар Кочић“ у  Ситници одржано је епархијско такмичење из Православне вјеронауке за канонско подручје Епархије бихаћко-петровачке. Ученици петих разреда са подручја наше Eпархије имали су могућност да покажу своје знање на тему овогодишњег такмичења из вјеронауке „Богослужење и празници“. Ово такмичење је услиједило након одржаних школских и општинских такмичења, послије којих је формирана ранг листа такмичара, који су се пласирали на епархијско такмичење. Осим ученика из општина које се налазе у Републици Српској, ове године по први пут на такмичењу су учествовала и два ученика из општина са простора наше Eпархије у Федерацији БиХ. Тачно у десет часова почело је тестирање. Након молитве, ученици су почели са израдом теста. Ученици су имали на располагању 90 минута, да ријеше тест који је садржао 31 питање. Након планираног рока за израду теста, комисија за прегледање тестова је приступила прегледању и бодовању теста. Предсједник комисије био је јереј Александар Ђурић, надзорник над радом вјероучитеља у основним школама на подручју Епархије бихаћко-петровачке у Републици Српској, а чланови су били јереј Бојан Митрић надзорник над радом вјероучитеља у основним школама на подручју Епархије бихаћко-петровачке у Федерацији БиХ и  вјероучитељи Предраг Вујић и Недељко Јакшић. Комисија је након прегледања, бодовања и дешифровања, утврдила ранг листу такмичара. Након објављивања резултата, ученицима су додијељене дипломе, похвале и пригодне награде за остварене успијехе. Такође су додијељена признања испред педагошког завода Републике Српске, вјероучитељима, јереју Милошу Црепуљи и јереју Бојану Митрићу за остварене резултате њихових ученика. Посебна захвалност изражена је ОШ „ Петар Кочић“ у Ситници и јереју Бошку Максимовићу као надлежном пароху, за организацију епархијског такмичења из Православне вјеронауке и срдачан дочек.

ЕПАРХИЈА БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКА
OШ „ПЕТАР КОЧИЋ“ СИТНИЦА
РЕЗУЛТАТИ СА  ЕПАРХИЈСКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОНАУКЕ:

 

 

 

 

Бесједа Епископа Атанасија:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.