Крупа на Уни: Владика Атанасије освештао обновљени храм

Објављено: 6. јуна 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 667

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије данас је, уз саслужење свештенства, освештао и на молитвену употребу предао обновљени Храм Силаска Светог духа на апостоле у Средњем Дубовику, у општини Крупа на Уни.
У пригодној бесједи владика Атанасије је рекао да, поред свих страдања и разарања која су ово подручје пратила кроз историју, има људи који у себи осјећају силу љубави и обнављања што су показали обновом храма.
“Господ нас је сабрао овдје да посвједочи да је Он са нама и да ће увијек бити са нама, да је ово мјесто свето. Овдје су се окупљали наши преци и ми смо позвани да се окупљамо”, поручио је владика.
За несебичну духовну и материјалну подршку владика Атанасије је за кумове храма прогласио Милуна и Наду Николић из Беча.
Нада, која је родом из Дубовика и дјевојачки се презивала Стојисављевић каже да су она и супруг помогли изградњу бројних храмова и манастира.
“Помагали смо храмове у Србији код Лесковца одакле је мој супруг. Када нас је у Бечу потражио Милан Ђекић и рекао да је потребна помоћ овом храму, пристали смо јер овдје сам крштена”, рекла је Николићева.
Протојереј-ставрофор Саво Јанковић рекао је да је обнова храма трајала девет година.
“Задња обнова храма почела је 27. маја 2008. године и завршена је захваљујући нашим домаћинима – људима који су одавде, а живе у Аустрији и Аустралији”, рекао је Јанковић.
Црква на Клисини – храм Силаска Светог Духа на Апостоле изграђена је 1878. године, а почетком 20. вијека освештао је митрополит бањалучко-бихаћки Евегеније Летица. Црква је оштећена у Другом свјетском и протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Извор: СРНА

 

Бесједа Епископа Атанасија:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.