Литургијско сабрање у манастиру Милешева

Објављено: 15. јула 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 642

На празник Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана, у петак 14. јула 2017, Света Литургија служена је у манастиру Милешеви.
Литургију је служило свештенство и свештеномонаштво милешевске Епархије, а Светој служби Божијој присуствовали су Њихова Преосвештенства Епископи будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије и бихаћко-петровачки и новоизабрани милешевски Г. Атанасије, који је на позив Владике Јоаникија дошао да обиђе и упозна Епархију милешевску.
По одслуженој Литургији Преосвећени Епископ Јоаникије се обратио свештенослужитељима и вјерном народу, поздрављајући Владику Атанасија ријечима срдачне добродошлице.
„Велика нам је радост што је на празник Светих Козме и Дамјана дошао у братску посјету новоизабрани Епископ милешевски Г. Атанасије. Ово су дани припреме за његово устоличење у манастиру Милешеви, које ће бити 6. августа ове године. Ми имамо ту пријатну дужност да се потрудимо заједно, свештенство, монаштво и цио народ Епархије милешевске да дочекамо новог Епископа милешевског. Устоличење епископа је и црквени, и духовни и културни догађај, тако да сви имамо ту лијепу дужност да се припремимо и да га дочекамо као архијереја, као архипастира, а прије свега као брата и човјека“, казао је Владика Јоаникије, пожеливши да устоличење новоизабраног Епископа милешевског Г. Атанасија буде срећно и благословено свештенству, вјерном народу и милешевској светињи на многаја љета.
На позиву да посјети Епархију милешевску и обиђе манастир Милешеву и друге светиње заблагодарио је новоизабрани Епископ Г. Атанасије Ракита.
„Ја сам пролазио овуда много пута давно раније. Овај простор је тада друкчије изгледао. Хвала Богу много је напредовао. Као што рече Владика, имамо много посла у припремама. Ја се сада највише трудим да направим један закључак о Епархији бихаћко-петровачкој, а као што рекох много има посла, освећења храмова, посјета, да се видим са свештенством и монаштвом, да се поздравим са народом, али то је поздрав без растанка“, рекао је Владика Атанасије, поручујући на крају обраћања да је његова жеља да свештенству и монаштву Епархије милешевске свима на првом мјесту буде молитва Богу, да имају ту прозбу да буде све Богу по вољи, да буде успјешно устоличење и служба, а потом ће заједно наставити, уз помоћ Божју.
Након Свете службе, Преосвећене владике су обишле манастир Бања код Прибоја, као и павиљоне у рехабилитационом центру и прегледали ток радова.

Извор: http://www.eparhija.me/jul-2017-liturgija-u-milesevi-i-posjeta-manastiru-banja

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.