МИТРОВДАНСКА ПОРУКА ИЗ ШИПОВА ДА У ХРИСТУ УВИЈЕК БУДЕМО СПРЕМНИ

Објављено: 9. новембра 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1034

Општина Шипово прославила je своју крсну славу Светог великомученика Димитрија – Митровдан. Тим поводом је Епископ Атанасије у храму светог Јована Крститеља служио свету божанствену литургију.У присуству начелника општине господина Милорада Ћирка, његових сарадника и великог броја вјерног народа,  Епископу су саслуживали свештеници архијерејског намјесништва шиповског.

Окупљеном вјерном народу, на челу са руководством општне, владика Атанасије обратио се пригодном бесједом. Спомињући подвиге Светог великомученика и побједоносца Димитрија, који бјеше војник у свом земаљском животу, и врлински борац, споменуо је и све српске борце, који су бранили и одбранили род наш. Поред одбрамбено-отаџбинске, владика нам је скренуо пажњу и на једну другу борбу, опаснију, тежу и кобнију, а то је борба духовна. Свијет је једна велика арена у којој борбе непрестано трају. То су борбе носиоца добра и носиоца зла. У овој духовној борби не смије да прође ни дан ни час, а да нисмо спремни одбранити се од насртаја демонских.  Но нажалост, због људске немарности често пута се деси обрнуто и смрт однесе побједу“- рекао је, Владика Атанасије.  

Са великом тугом и саосјећањем, Епископ Атанасије, скренуо је пажњу свима окупљенима у храму, да, као најважније, знамо и упамтимо, да:

„НЕ СМИЈЕ СМРТ ДА ВАС ЗАТЕКНЕ НЕКРШТЕНЕ И НЕПОКАЈАНЕ“

„- Будимо увијек спремни за борбу, да нас гријех, болест и смрт не изненаде. Потрудимо се, браћо и сестре сви заједно,  да све оне који нису крштени, на све начине покушамо приволити да се крсте, јер то је највећи поклон који им можемо дати. Нека нам и тој благочесстивој намјери и труду, буде узор Свети Димитрије.  Као што је свети Димитрије оснажио светог Нестора, трудимо се и ми да оснажимо своје ближње, како би се присајединили Цркви и кренули путем спасења, путем живота у Христу.  За тај Богоугодан труд свих вас, молимо и призивамо благослов и помоћ Светих Божијих угодника“ – нагласио је, у својој надахнутој бесједи, Епископ Атанасије.

Владика није заборавио ни српске војнике, који храбро пострадаше за вјеру и отаџбину, те је у литији са побједоносним барјацима, иконама , часним свештеницима и вјерним народом, отишао до спомен обиљежја пострадалима.  Ту је одслужио помен и помолио се да за пострадале борце, да их Господ упокоји тамо гдје су и остали храбри и побједоносни свети ратници. Обраћајући се вјерном народу, испред спомен обиљежја, Епископ Атанасије је рекао да је најбоље оружје које све побјеђује ЉУБАВ. „Морамо се борити са страстима и са ђаволом. Наше оружје против ђавола и грешних страсти, нека буде покајање, вјера и добра дјела и остале врлине. Наоружајмо се љубављу и вјером за добра дјела и добро дјелање.

Владика је такође пререзао и славски колач у административној згради наше општине.

Као духовни вођа и руководитељ душа наших, добри пастир који брине за своје стадо  Владика је опет  истакао чињеницу да СМРТ НЕ СМИЈЕ ДА НАС  ПОБИЈЕДИ.

Оснажени благословом светог Димитрија и осталих божијих угодника, будимо увијек спремни стићи и утећи и на страшном мјесту постајати.

Молитвама светих и храбрих христових војника, да нас Господ помилује, укријепи и у добру сабере. Да не постидимо пред својим прецима, и да не будемо на срамоту својим потомцима. Амин.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

 

 

 

 

 

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.