МОЛИТВЕНИ ПОМЕН И ОБРАЋАЊЕ ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ

Објављено: 19. новембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 942

На Дан молитвеног испраћаја земних остатака Сватјешег Патријарха Српског Павла, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије,поводом Дана сјећања на Патријарха Павла, служио је данас, 19. новембра 2016. године, помен Блажаењејшем Патријарху Павлу и осветио ново звоно на Православном гробљу „Меденац“ у Дринићу. 

                Епископ Атанасије, на крају помена и молитви за освећење звона, одржао је бесједу у којој је напомено окупљеним  вјерницима Парохије буковачко-дринићке у Дринићу, значај звука које производи Црквено звоно, односно асоцијацијама на које треба да нас звук црквеног звона упућује, тј. на Бога.  Такође, у својој беседи, Епископ Атанасије је подсетио верене на Дан испраћаја земних остатака Његове Светости Блажењејшег Патријарха Српског Господина Павла 19. новембра 2009. године у манастиру Раковици. Епископ је истакао да је Блажењејши Патријарх Српски Павле управо био звоно Православне Српске Цркве и да је „звук тога звона“ одзвањао и привлачио не само Православне Србе, него и вјернике других вјероисповјести.

                На крају своје бесједе, Епископ Атанасије је донатору звона Господину Бори Бањцу, генералу  Полиције Републике Србије у пензији, уручио архијерејску похвалницу. Господин Боро Бањац, родом из Дринића, је 1973. године због службе у полицији напустио свој крај и настанио се у Београду. Након више од 40-година, за потребе гробља  својих праотаца, отаца и сродника, донирао ново  црквено звоно које је постављено на новонаправљени звоник, а које ће служити наредним покољењима православних Срба Дринића и још више их асоцирати на Бога и долазеће  Царствово Његово.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.