НА ПРАЗНИК СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ, ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО У ТОМИНИ

Објављено: 4. јуна 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1063

На празник Светих Цара Константина и Царице Јелене у селу Томина, надомак Санског Моста, Епископ Атанасије служио јеСвету Архијерејску Литургију, чиме је обиљежена и храмовна слава овога мјеста. Са Епископом су саслуживали протојереј-ставрофо Петар Миловац, јереј Ален Марић и епархијски протођакон Никола Перковић.

У обновљеном храму, који је посвећен овим светитељима, поново се радујемо окупљени око ове светиње која је на овај дан сабирала и до сада многе Томињане и вјернике Санске котлине. Послије Свете Литургије, на којој је присуствовало много вјерника, пресјечен је и освећен славски колач. Затим је извршен литијски опоход око храма, који је завршен читањем житних молитви, призивајући благослов Божији на ово село, њиве и молећи благо поднебље да Господ благослови труд и љетину коју ће народ сабирати.

Епископ Атанасије поздравио је све присутне ријечима; истакавши да је, принесена молитва да Господ благослови труд и жртву овог народа који још увијек осјећа терет протеклог страдања.  У својој бесједиЕпископ Атанасије је истакао да је данас најважније да не дозволимо да живот стане на овим просторима. Зато се и молимо овим великим Светитељима да се Богу моле за нас јер су Богу ближи и могу посредовати за нас.

Добри домаћини заједно са својим свештеником јерејем Невеном Маринковићем су припремили трпезу љубави за све присутне у порти храма. На крају овога дана захваливши се присутном народу, Епископ Атанасије је изразио наду и жељу да се и идуће године поново окупимо на овом светом мјесту на молитву и благодарење Господу. Амин…

 

Бесједа Епископа Атанасија- прва:

 

Бесједа Епископа Атанасија- друга:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.