НА ПРАЗНИК УСЈЕКОВАЊА ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО У ШИПОВУ И БЛАГОСЛОВИО ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ХРАМА НА СТРАТИШТУ ШИПОВАЧКЕ БАРЕ

Објављено: 11. септембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 545

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије на празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља служио је Свету Архијерејску Литургију у истоименом храму у граду Шипову. Епископу су  саслуживали протојереј-ставрофор  Драган Шкалоња,  старјешина храма, протојереј-ставрофор  Радослав Станковић парох Четврте парохије шиповске, протојереј Никола Олић, парох пљеваљски, јереј Жељко Ракита, парох Треће парохије шиповске, јереј Зоран Миловац, парох дрварски, јереј Предраг Црепуља, парох крњеушко-вођенички и протођакон Никола Перковић епархијски ђакон Епархије бихаћко-петровачке.

    Након Свете Архијерејске Литургије Епископ је причестио вјерни народ, а затим се обратио  свима присутним честитајући славу храма и празник прослављења кроз Усјековање главе Светог Јована Крститеља опомињући  да:“ Тако се порослављају вјерне слуге Христове што животе своје принесу Богу“. Такође, наш Владика, као Добри пастир , све нас је опоменуо и поучио да сваки наш живот има своју тему, наша тема  је спасење и Живот вјечни, сходно томе потребно је непрестано да се припремамо, а што је и била мисија Светога Јована Крститеља у овоме свијету.

   Затим је организована Литија од храма до мјеста страдања наших предака у Другом свјетском рату на стратиште Шиповачке баре, гдје је Епископ одслужио помен за невино пострадале из нашега рода и племена и  обраћајући се потомцима пострадалих потсјетио на 525 пострадалих од стране усташа  истичући да је разлог зашто су их убили управо је био тај , што су припадници српског народа и припадници вјере православне. Они су положили испит пред небесима… и ушли су у царство небеско…. Положили су све што се тражи за улазак у живот вјечни. Тражи се истинита вјера, поштење, покајање…

    На овом невином крвљу натопљеном и освећеном мјесту, Епископ је благословио изградњу Храма у славу Бога живога, а у помен свих пострадалих у коме ће бити исписана имена пострадалих, да као што су они били чврсти у својој вјери, свједоче нама и да нас уче за будућа поколења.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Бесједа Епископа Атанасија на Шиповачким барама:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.