На прослави празника Светог свештеномученика Платона Бањалучкога

Објављено: 9. маја 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 618

Петог маја ове године, у Саборном храму Свете Тројице у Бања Луци прослављен је спомен на Свтог свештеномученика Платона Бањалучког.

            Домаћин славља Епископ бањалички г. Јефрем позвао је свога сусједа Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија да учествује у овој духовно-молитвеној свечаности. У Храму Свете Тројице преиспуњеном вјерним народом, уз предивно појање хора “Јединство” и громогласно проиношење ђакона Бањалучке епархије служена је Света архијерејска Литургија, којом је началаствовао Епископ бањалучки г. Јефрем уз саслужење Епископа Бихаћко-петровачког Атанасија и бројног свештенства.

            Кивот са моштима Светог Платона све вријеме је био отворен и њему су прилазили са молитвеним поштовањем вјерници, изказујући му своје жеље и примајући од њега благослов и духовну моћ.

            Домаћин је почаствовао свога госта Епископа бихаћко-петровачког Атанасија позивајући га да се у бесједи обрати окупљеним вјерницима у храму. После Божанске Литургије уследила је богата празнична трпеза на коју су сви позвани.

            Епископ Атанасије и његови најближи сарадници који су учествовали у овој прослави, полазећи из овог престоног града Републике Српске, захвалили су свом љубазном домаћину а у Бихаћко-петровачку епархију и свим њеним вјерницима су понјели благослове Светог свештеномученика Платона.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.