ОДРЖАНО САВЈЕТОВАЊЕ ВЈЕРОУЧИТЕЉА ЗА ШКОЛСКУ 2017/18.

Објављено: 31. августа 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 528

Савјетовање вјероучитеља, пред почетак нове школске 2017/18.године, одржано је, у бањолучкој епархијској сали, у четвртак, 31.августа 2017.године.
Након прочитане молитве пред почетак савјетовања, услиједиле су поздравне ријечи Његовог преосвештенства епископа бањолучког Г. Јефрема, који је истакнуо “вјеронауку као приоритет свих приоритета”. Такође, Његово преосвештенство је изразио задовољство стањем вјеронауке у епархији бањолучкој.
Након обраћања Његовог Преосвештенства, вјероучитељима се обратио директор Републичког педагошког завода Републике Српске др  Предраг Дамјановић. Господин Дамјановић је говорио и о вјеронауци у средњој школи, а нагласио да је вјеронаука једини предмет у основној школи чији је главни аспект васпитање ученика.
На крају свог обраћања Г. Дамјановић је пожелио срећан рад овогодишњег савјетовања.
-Први предавач на овогодишњем савјетовању вјероучитеља био је проф. др Драгомир Сандо, протојереј-ставрофор који је говорио о теми “Посвећеност вјероучитеља православној вјеронауци” који је током свог предавања говорио о старозавјетним коријенима образовања, нагласио да је “Црква школа вјечнога живота”, говорио о дидактичком троуглу (вјероучитељ, ученик, настава), о особинама вјероучитеља (ентузијазам, стручност, узор, самоувјереност…), о важности дикције у извођењу наставе. Отац Сандо је нагласио важност добре мотивације ученика, а говорио је још и о Ентропији или опасности које вребају наставнике у настави.
– Други предавач, проф. др Бране Р. Микановић, декан филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци говорио је о теми “Изазови новог друштва за ученике Православне вјеронауке”. Проф. др Бране Р. Микановић говорио је о овој теми на основу свог 25-годишњег искуства, од којег је 13 година радио као учитељ и педагог. Он је говорио још и о врстама промјена у друштву, о изазову и изазовима, о компетенцијама за рјешавање личних и друштвених изазова.
Трећи предавач, протођакон др Саво Милин асистент на Богословском факултету у Београду , одржао је предавање под називом “Интерактивна настава Православне вјеронауке, комбинација савремених и традиционалних метода учења”. Протођакон др Саво Милин говорио је, у првом дијелу свог предавања, о тзв. слободној школи Самерхил  коју је покренуо Александар Сатерленд Нил у којој дјеца нису обавезна да долазе на наставу ако то не желе. Сами одлучују да ли ће радити у школским радионицама, играти се, читати, или љенчарити. Учитељи им не намећу своје ставове а Нил је говорио да је једино што је за дјецу у будућности битно да буду срећна, а нипошто да испуњавају родитељска и друштвена очекивања. У другом дијелу свог предавања г. Милин је говорио је предностима и манама класичне насупрот интерактивне наставе.
​Посљедње, четврто предавање “Евалуација новог Наставног програма и нових уџбеника Православне вјеронауке” одржао је  просвјетни савјетник за вјеронауку др Славољуб Лукић. Традиционално, за вјероучитеље и предавање које се прати са највише пажње јер се износе чињенице које се директно тичу рада вјероучитеља у настави као и теме које су насушне за вјероучитељски рад. Са овог предавања истичемо да ће такмичење ученика ове школске године бити у 7.разреду. Изнесени су резултати анкете која је вршена међу вјероучитељима (отприлике 200 је попунило анкетни лист). Резултати анкете показују да су Радне свеске добиле највећу сагласност вјероучитеља. Тако је, чак 191 вјероучитељ од укупно 192 анкетираних сматра Радне свеске потребним и корисним за наставу. Православне вјеронауке. Изнесени су и подаци анкете о наставном плану и о уџбеницима.

Извор: http://www.vjeronauka.net/1053105410421054105710581048/savjetovanje-vjeroucitelja-za-skosku-201718-201718

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.