Општина Шипово свечано прославила своју крсну славу

Објављено: 16. децембра 2014.
Категорија: Новости
Број читања: 2423

На Митровдан 08.новембра Његово Преосвештенство Епископ Атанасије са свештенством служио је свету архијерејску Лутургију. Епископ Атанасије у препуном храму Светог Јована, честитао је дан славе Општине Шипово, и у својој беседи говорио о врлинама и подвизима славног Мироточца.

По завршетку Литургије, улицама града Шипова прошла је свечана литија од храма до спомен обележја погинулим борцима где су положени венци и одржан помен за покој душа пострадалих бораца Војске Републике Српске и припадника МУП-а РС, као и цивилних жртава Одбрамбено-отаџбинског рата. Такође, преломљен је и славски колач испред Борачке организације Шипова.

Славско кољиво и колач освештани су и у просторијама новоизграђеног административног центра Општине Шипово, а затим су се за време славског ручка присутнима обратили Епископ Атанасије, г. Дуле Пиљић и директор Секретаријата за вере Р. Српске г. Драган Давидовић.

Свети великомученик Димитрије као слава Општине Шипово слави се од 1998. год. када је одлуком Скупштине Општине донета одлука о прослављању крсне славе. Овоме је, наиме, претходио догађај који је од великог значаја за град Шипово и околину.

Према сведочењу ратног команданта шиповске јединице г. Милорада Ћирка, 1994. год. отпочела је офанзива на српске положаје југоисточне области Јања од стране муслиманских снага из правца Доњег Вакуфа и Бугојна и то три дана пред Митровдан. На сам дан светог великомученика Димитрија борба се одвијала на бити или не бити.

По схватању многих, уз Божију помоћ и молитвама светог Димитрија, српски положаји су успешно одбрањени као и град Шипово у целини. Истога дана многи су се заветовали на спомињање светог Димитрија као свога заштитника.

Свети великомучениче Димитрије моли Бога за нас.

Бесједе Епископа

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.