ПЕДЕСЕТНИЦА У ГОРЊЕМ РИБНИКУ

Објављено: 6. јуна 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 545

Благословен си Христе Боже наш ,
Који си показао Апостоле
премудрим ловцима
ниспославши им Духа Светога,
Помоћу њих си задобио васељену,
Човјекољупче слава Теби.

Педесети дан по Васкрсењу, а десети по вазнесењу, апостоли су били једнодушно на окупу. ”И уједанпут настаде шум са неба као хујање силног вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху” (Дјел.2,1). И показаше им се раздјељени огњени језици. Испунише се Духа Светога и почеше говорити разним језицима.
Педесетница је рођендан Цркве, а оно што су апостоли добили на Духове није резервисано само за Апостолски сабор. Силазак Светог Духа је космички догађај.
Рођендан Цркве се слави у свим храмовима Епархије бихаћко-петровачке, а посебно је било свечано у Горњем Рибник јер је Свету архијерејску литургију служио апостолски насљедник, Епископ Атанасије.
Епископу су саслуживали свештеници Дејан Зељкић и Владимир Максимовић уз молитвено учешће великог броја вијерног народа. На Светој литургији су се причестили вијерни рибничког краја.
Уједно данас прослављамо Светог Јована Владимира првог краља српског. Сваке године 4.јуна у храм у Горњем Рибнику долазе ветерани прошлог одбрамбено-отаџбинског рата и молитвено се сјећају својих погинулих сабораца.
Након Свете литургије припремљен је ручак за све присутне.

Бесједа Епископа Атанасија:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.