ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И ВЈЕРНИКА ИЗ БОСАНСКОГ ПЕТРОВЦА У БЕОГРАД И ФРУШКОГОРСКЕ МАНАСТИРЕ

Објављено: 3. новембра 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1596

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког господина Атанасија, у пеориоду од 30. октобра до 01. новембра 2015. године, управе парохијa петровачких организовале су поклоничко путовање у Београд и Фрушкогорске манастире. Вјернике  и ученике основне школе на поклоничком путовању, предводио је парох први петровачки и старјешина петровачког саборног храма јереј Бојан Митрић. Са њима је на пут кренуло и двадесет девет ученика Средње школе у Босанском Петровцу, предвођени својим вјероучитељем Предрагом Вујићем, професором православне вјеронауке у мјешовитој средњој школи у Босанском Петровцу.

            На пут се кренуло у петак 30. октобра увече. У Београд смо стигли у суботу ујутру на дан када наша Црква прославља празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског. Прво одредиште на путовању био је храм Светог Саве на Врачару у Београду. У највећем православном храму на Балкану, учествовали смо на Светој Литургији, а неки од ученика су се и причестили животворним Тијелом и Крвљу Христовом. По завршетку Свете Литургије, свештенство храма Светог Саве, угостило нас је у парохијском дому, гдје смо се, уз кафу и чај, окријепили и одморили од пута.

            Послије обиласка Светосавског храма, ученици су, са својим вјероучитељима, посјетили 60. међународни сајам књига у Београду. Била је то јединствена прилика да се на једном мјесту пронађу, и уз сајамске попусте, купе књиге које нас занимају. Поред тога, сајам је прилика да се ученици упознају са богатим књижевним опусом наших књижевних великана, као и са дјелима савремених аутора. Богат избор и разнолика понуда на сајму књига, омогућили су ученицима да, бар дјелимично, сагледају савремену издавачку дјелатност световних и црквених издавачких кућа.  

            После окончане посјете сајму књига, упутили смо се ка Калемегданској тврђави. На Калемегдану смо посјетили најстарију Београдску цркву – Цркву Ружицу и капелу Свете Петке на Калемегдану. Ту смо се поклонили честицама моштију и плашту са моштију Свете Петке, те захватили воде са чудотворног извора Свете Петке. У склопу обиласка комплекса калемегданске тврђаве, посјетили смо и зоолошки врт, гдје су ученици могли да виде животиње из свих крајева свијета.

У послијеподневним часовима обишли смо и манастир Раковицу, гдје смо се поклонили гробовима блаженопочивших српских патријараха Димитрија и Павла. Посјетом манастиру Раковица, окончали смо обилазак светиња и културно – историјских знаменитости града Београда, те се упутили ка Фрушкој Гори.

У суботу увече, стигли смо у средњовијековни манастир Велика Ремета на Фрушкој Гори, задужбину краља Драгутина. Ту смо учествовали на служби празничног Бденија. Након одслуженог Бденија, братија манастира, на челу са игуманом ове Свештене Обитељи, архимандритом Стефаном, угостила нас је у манастирској трпезарији. Након вечере, отац Стефан је ученицима подијелио мали поклоне у виду џепних јеванђеља. Посебно нас је обрадовао надахнутим очинским поукама о положају човјека у савременом свијету, његовом односу спрам свијета у којем живи, те о потреби константног духовног узрастања у Цркви Христовој. Добротом и љубављу Светодимитријевске обитељи манастира Велика Ремета, обезбјеђено је преноћиште за све ученике и вјернике, у манастирском конаку. 

Сутрадан у Недјељу 22. по Духовима, учестовали смо на Светој Литургији у манастиру Велика Ремета, те су се неки од нас причестили Светим тајнама са Трпезе Господње. По завршетку Литургије, у манастирској трпезарији, припремљена је трпеза љубави. У току трпезе отац Стефан одржао је кратко предавање на тему данашњег јеванђеља „о богаташу и Лазару“. Оца Стефана је посебно занимао живот вјерника и ученика у Босанском Петровцу. О условима живота и рада својих вјерника у Босанском Петровцу, оца Стефана, братију и присутне поклонике, упознао је отац Бојан Митрић.

Послије Велике Ремете, посјетили смо још једну древну фрушкогорску светињу, манастир Крушедол, задужбину владике Максима, бившег српског деспота Ђорђа.  

            Духовно облагодаћени, просвјетљени и озарени животворном свјетлошћу којом сијају мошти Светих Божијих угодника, којима смо се поклонили и затражили молитвено заступништво, вратили смо се нашим домовима у Босански Петровац, сједиште наше Богом спасавне Епархије бихаћко-петровачке, у недјељу у вечерњим часовима.

Овом приликом, најсрдачније се захваљујемо свима коју су нас угостили и топло примили у својим храмовима и Свештеним обитељима. Посебне изразе захвалности упућујемо братији манастира Велика Ремета и оцу Стефану, како на показаној љубави и гостопримству у манастирском конаку, тако и на подареним благословима, очинским поукама и поклонима.

            Нека је Слава Господу Који је роду нашем подарио светитеље, владаре, ктиторе и Божије угоднике, који су подизали задужбине, које ми данас посјећујемо. Посјећујући их, ми се просвећујемо и облагодаћујемо благодаћу Божијом и духовно јачамо на путу  спасења.   

Предраг Вујић, вјероучитељ

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.