ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ И ВЈЕРНИКА ИЗ БОСАНСКОГ ПЕТРОВЦА У СВЕТИЊЕ ЕПАРХИЈА ЖИЧКЕ, МИЛЕШЕВСКЕ И ДАБРОБОСАНСКЕ

Објављено: 26. октобра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 739

Благословом Његовог Преосвештенства епископа бихаћко-петровачког господина Атанасија, у пеориоду од 21. октобра до 23. октобра 2016. године, управе парохијa петровачких организовале су поклоничко путовањe у светиње епархија жичке, милешевске и дабробосанске. Вјернике  и ученике основне школе на поклоничком путовању, предводио је парох први петровачки и старјешина петровачког саборног храма јереј Бојан Митрић. Са њима су на пут креули и ученици  Мјешовите средње школе „Босански Петровац“ из Босанског Петровца, предвођени својим професором пречасним јерејем Предрагом Црепуљом, парохом крњеушко-вођеничким, као и њиховим бившим професором вјеронауке Предрагом Вујићем.

            На пут се кренуло у петак 21. октобра увече, након одслуженог молебана у катедралном храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу. Прије поласка на пут све путнике благословио је Његово Преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије, који је свим поклоницима пожелио срећан и благословен пут.

            У суботу ујутру стигли смо у „мајку српских цркава“, манастир Студеницу. У овој свештеној обитељи, упознали смо се богатом и славном историјом ове древне Немањине светиње. Из Студенице, упутили смо се у задужбину Стефана Првовјенчаног, манастир Жичу, гдје су нас  топло и срдачно дочекали   јереј Ратко Хрваћанин, парох при храму манастира   и сестринство манастира. Сестре су нам приказале филм о историји манастира Жиче, а потом нас угостиле у манастирској трпезарији гдје су за све поклонике припремили мало послужење и уручили пригодне поклоне као благослов и сјећање на посјету овој немањићкој задужбини. Након Жиче, упутили смо се у Овчарско-кабларску клисуру, гдје смо посјетили Манастир Ваведење, још једну од Немањићких задужбина и дио Овчарско-кабларских манастира, које с правом називају „Српском Светом Гором“.

У  суботу увече стигли смо у манастир Милешеву, задужбину српског краља Владислава. По благослову епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија, администратора епархије милешевске, и добротом и љубављу сестринства милешевске обитељи, обезбјеђено је коначиште за све поклонике у манастиру Милешеви. Ученици Средње школе уз надзор вјероучитеља Предрага Вујића, коначили су у епархијском двору у Пријепољу, гдје су могли да обиђу просторије у двору и да се упознају са начином рада и функционисањем епископије и кабинета епархијског архијереја.

            У недјељу 23. септембра сви поклоници су учествовали на Светој Литургији у манастиру Милешеви, а многи вјерници и ученици су приступили светој Чаши и у Светој тајни Причешћа су се сјединили са Христом. Након доручка у Милешеви, запутили смо се ка Дабробосанској митрополији. Прво одредиште нам је био манастир Добрун, гдје смо се поред светиња овог манастира, поклонили и гробу нашег митрополита Николаја, изданка петровачког Подгрмечја, нашег деде, рођака, комшије, земљака, духовног оца и молитвеника пред Господом. Са поносом што су наша петровачка села, Крња Јела и Смољана, дали овакво великог прегаоца и трудбеника на њиви Господњој, напустили смо Николајев Добрун и кренули кроз Николајлеву дабробосанску митрополију ка Николајевом Петровцу. Следеће одредиште био нам је град Вишеград, гдје смо посјетили чувену Ћуприју на Дрини, мост Мехмед-паше и велелепни Андрићград, гдје су ученици могли да уживају у љепотама и знаменитостима града који је подигнут у част нашег највећег писца, нобеловца Иве Андрића. На путу до Петровца, чувши да смо у пролазу кроз древну митрополију дабробосанску, некадашњи петровачки свештеник отац Марко Главаш позвао нас је да свратимо у храм Сабора Светог Архангела Гаврилан у изградњи на Палама. У овом велелепном храму дочекао нас је отац Марко. У дружењу са својим колегама свештеницима и некадашњим парохијанима и ученицима, отац Марко је евоцирао успомене на своју пастирску службу у Петровцу.

            Духовно облагодаћени, просвјетљени и озарени животворном свјетлошћу којом сијају мошти Светих Божијих угодника, којима смо се поклонили и затражили молитвено заступништво у понедјељк у јутарњим часовима вратили смо се нашим домовима у Босански Петровац, сједиште наше Богом спасавне Епархије бихаћко-петровачке.

 У име свих поклоника, вјерника и ученика, најсрдачније се захваљујемо Преосвећеним епископима, Атанасију бихаћко-петровачком и Јоаникију будимљанко-никшићком на благословима и  помоћи при организацији коначишта,  Међународној невладиној хуманитарној организацији „WORLD VISION“ која нам је  финансијски помогла  организацију овога путовања, као и господину Драги Ковачевићу, начелнику општине Петровац – Дринић, на новчаној помоћи за трошкове ручка за ученике током пута.

Нека је Слава Господу Који је роду нашем подарио светитеље, владаре, ктиторе и Божије угоднике, који су подизали задужбине, које ми данас посјећујемо. Посјећујући их, ми се просвећујемо и облагодаћујемо благодаћу Божијом и духовно јачамо на путу  спасења. Историја ових светих обитељи Студенице, Жиче, Овчарско-кабларских манастира, Милешеве и Добруна није само историја прошлости то је историја српског Православља која свједочи богату прошлост, као путоказ ка богатој будућности, обоженој садашњости, вјечности Царства Божијег. Хришћанство је Пут, сусрет прошлог и будућег у једном вјечном „сада и овдје“. Господе благослови дјецу која хитају Теби у сусрет у дому Твоме.

 

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.