ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ УЧЕНИКА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ИЗ БОСАНСКОГ ПЕТРОВЦА СВЕТИЊАМА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

Објављено: 5. јуна 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1036

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Господина Атанасија, уз свесрдну помоћ пријатеља и поклоника манастира Трескавац, дародаваца пута, организовано је дана 30. маја 2015. године, једнодневно поклоничко путовање ученика мјешовите средње школе „Босански Петровац“ из Босанског Петровца у епархију Далматинску.  Ученици средње школе, предвођени професором православне вјеронауке Предрагом Вујићем, посјетили су манастире епархије далматинске, Крку и Крупу. У манастиру Крки, гдје их је топло дочекало манастирско братство, ученици су се упознали са историјатом ове древне далматинске светиње, задужбине књегиње Јелене Шубић, сестре цара Душана, која га је подигла у XIV вијеку.  Осим главне манастирске цркве, обишли су и првобитна хришћанска богослужбена мјеста – староримске катакомбе, у којима је по предању, у првом вијеку, проповиједао Свети апостол Павле и у којима су се окупљали, Литургије служили и с Богом се сједињавали, хришћани у првим вијековима хришћанства. Бивајући на том светом мјесту, поред моштију светих хришћанских мученика, ученици су, бар на тренутак, могли да осјете јачину вјере и величину хришћанске љубави којом су били напојени хришћани првих вијекова, који су на том скровитом мјесту, Богу молитве приносили и Дарове са Трпезе Господње примали. Осим манастирске цркве и катакомби, посјетили смо и манастирску капелу, параклис, те зграду Богословије „Света Три Јерарха“, гдје су их дежурни професор и ученици у кратким цртама упознали са начином живота и васпитно-образовним процесом у овом најстаријем богословском училишту наше Цркве, основаном још далеке 1615. године, за вријеме митрополита дабробосанског господина Теодора. 

            У поподневним часовима, ученици и њихов вјероучитељ, допутовали су манастир Крупу, гдје их је дочекао настојатељ ове Свете Обитељи, игуман Гаврило (Стевановић) који је наше ученике упознао са богатом и славном историјом овог древног Немањићког манастира, задужбине краља Милутина из XIV вијека. У манастирској цркви ученици су могли да виде и фреске у манастирској цркви и то оне које је 1622. године фрескописао хиландарски монах Георгије Митрофановић, исти онај инок који је осликао Хиландарску трпезарију. Осим манастирске цркве, ученици су посјетили и музеј манастира Крупе који чува бројне драгоцијености, које свједоче о богатој и славној црквено-народној историји овог краја. Ту су чувене иконе итало-критске школе, рад Јована Апаке, те богослужбене књиге, Антиминси, свете сасуде, одежде, иконе, фермани турских султана, и бројне друге драгоцијености.

Духовно облагодаћени, просвјетљени и озарени животворном свјетлошћу, којом сијају ове светиње, преко Велебита и Плитвичких језера, гдје су се ученици одморили и укријепили, вратили смо се у наш дивни крајишки градић – Босански Петровац, да свједочимо оно што смо видјели и доживјели и да позовемо друге да путују, виде и осјете оно што ми видјесмо и осјетисмо на тим мјестима.

            Нека је Слава Господу Који је роду нашем подигао славне Божије угоднике, који подигоше овакве светиње, као и оне угоднике и трудбенике на њиви Господњој: епископе, свештенике, монахе, благочестиве православне хришћане, који очуваше ове светиње и чисту вјеру Православну, коју нама у аманет предадоше. Предајући нам ове светиње, омогућише нам, да се са тих славних задужбина, не само присјећамо њих, него да их у молитвама и Литургијама сусрећемо и напајамо се са тих извора воде Живе, исте оне воде којом и они бијаху напојени, а та вода је Христос Господ и Спаситељ Наш.

Предраг Вујић, проф. православне вјеронауке

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.