Покрајинска влада Војводине помаже обнову Манастира Рмња

Објављено: 13. октобра 2021.
Категорија: Новости, Фото галерија
Број читања: 693

Покрајинска влада, преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, издвојила је три милиона динара за манастир Рмањ у Епархији бихаћко-петровачкој, за изградњу и уређење пирга Катарине Бранковић.

У Новом Саду је данас потписан уговор о донацији Аутономне покрајине Војводине манастиру Рмањ у Мартин Броду, у Бихаћко-петровачкој епархији, уз присуство председника Покрајинске владе, Игора Мировића.
„Сагледали смо потребе цркве, али и народа у епархији и определили смо преко Фонда са сарадњу са Србима у региону за помоћ манастиру Рмањ три милиона динара и тиме допринесемо обнови светиње, али и опстанку народа који живи на тој територији. Иначе у континуитету помажемо обнову манастира и цркава у региону и то чинимо из срца са вером и потребом да обновимо светиње и на тај начин охрабримо наш народ у крајевима у којима нема довољно људи због познатих догађаја из 90-тих година, али и да покажемо право срце Војводине и солидарност и наставићемо то да чинимо и у будућности“, рекао је Мировић.

На донацији се захвалио епископ Бихаћко-петровачки Сергије који је истакао да ће помоћ манастиру Рмањ који се налази у Мартин Броду близу Дрвара, на тромеђу Далмације, Лике и Босне, допринети борби српског народа за опстанак на тим просторима.

„Ова помоћ ће допринети опстанку манастира и останку народа на том простору. Конкретно обнављамо део посвећен ктитору манастира, Катарини Бранковић. Манастир је у 16. веку био и седиште митрополије Дабробосанске, тако да има и велику историјску вредност“, казао је епископ Сергије.

ИЗВОР: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/pokrajinska-vlada-nastavlja-sa-pomaganjem-srpskih-svetinja-u-regionu_1279756.html

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.