ПРАЗНИК СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ

Објављено: 5. јуна 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 506

Наша Света Црква слави Свете Цара Константина и Царицу Јелену 3. јуна по новом, а 21. маја по старом календару. Овим светитељима посвећен је велики број храмова у нашој Цркви.  Овај празник се, као градска слава, посебно свечано прославља у Нишу – граду где је и рођен овај многозаслужни утемељивач хришћанства.
Као еснафску славу овај празник прослављају кујунџије и жељезничари. По Божјем промислу, као покровитељ Цркве Христове, појави се цар Константин Велики, рођен 274 године, у нехришћанској породици. Још за живота добио је назив: РАВНОАПОСТОЛНИ. Много пута му се јављао сам Господ и излазио му је у сусрет у његовим молитвама. Пред борбу са Максенцијем, по старом предању, на небу му се указао сјајан крст као знак побједе. Издао је едикт (закон) у Милану, 313 године, којим је престао дотадашњи прогон хришћана. Након побједе над Византијом, саградио је диван престони град, назвавши га Константинопољ (Цариград).

Свечано је било и у катедралном храму у Босанском Петровцу, Свету архгијрејску Литургију служио је Епископ бихаћко-петровачки г.Атанасије, а саслуживали протојереј Здравко Богојевић, парох трћи петовачки и епархијски протођакон Никкола Перковић.

Говорећи о великом празнику Епископ Атанасије је истакао да је црква мјесто гдје се неуталише гријех, док је овај свијет мјесто гдје се о гриеху прича, па често и измишља или увеличава. Истина, црква зна да је човјек грешан али се она према њему односи са жаљењем и љубављу према чојеку. 

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.