ПРЕДСТАВНИЦИ ЕУФОРА КОД ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА

Објављено: 9. маја 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 464

Поводом Васкрса представници „LOT“ (Тим за везу и посматрање) из базе Еуфора у Цазину Господа Radu Sisu i Florin Preda посјетили су 09. маја. 2016. у седишту Епархије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу Његово Преосвештенство Епископа бихаћко-петровачког Атанасија.

            Ово је био још један у низу пријатних сусрета представника јединице која је из састава Румунске војске и коју чине православци. Епископ Атанасије и припадници ЕУФОР-а имају блиску комуникацију и често се сусрећу, а овом приликом Господа официр су донели Епископу Атанасију поклоне који су типични за Румуне. Овом приликом домаћин и гости су водили један отворен разговор о Цркви и народу Румунском у православном свету. Гости су причали о својим православним манастирима, нарочито оним на сјеверу Румуније. Могло се видети да су они лично вјерници и синови Цркве православне у Румунији. Такође су упознали Епископа да у својој бази у Цазину припадници Еуфора православни Румуни практикују молитву на свој православан начин. Такође, гости су истакли чињеницу да су Срби и Ромуни имају заједничку историју и да никада у историји нису били непријатељи и ратовали једни против других. Напротив, многи су примери сарадње како у области културе, тако и у борби за слободу и одбрани од завојевача. Сведоци тога су многи заједнички хероји и заједничке речи у језику.

            Овом приликом Официри су позвали Епископа Атанасија да их посети у њиховој бази у Цазину, што је Епископ Атанасије и обећао и изјавио да и сам жели да их посјети.

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.