ПРЕДСТАВНИЦИ УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА КОД ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА

Објављено: 1. априла 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 2080

У уторак 31. марта, у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије примио је делегацију Срба из Ливањског поља. Делегацију су чинили о. Жељко Ђурица, парох лијевањски, г. Никола Петровић, председник Удружења Огњена Марија Ливањска и г. Милош Дамњановић, члан Управног одбора овог Удружења. На састанку, који је протекао у пријатној и отвореној атмосфери, покренуто је мноштво тема везаних за живот и проблеме Ливањских Срба, њихова страдања у прошлости, као и рад самог Удружења. Овом приликом су представници Удружења своме епископу уручили годишњи извештај за 2014. годину и упознали га са планом активности за 2015. годину.

 Једна од главних тема састанка је била иницијатива за канонизацију ливањских мученика, православних Срба страдалих од стране усташа током Другог светског рата. У тим тешким данима, убијено је око 1700 православних становника са ових простора, међу њима и три свештеника. Српски православни народ из Ливна и Ливањског поља је чувао и чува сећање на њихово мученичко страдање још од Другог свјетског рата, како у време комунистичког режима када се на то није благонаклоно гледало, тако и у новије вријеме. Иако се о оваквој иницијативи и у прошлости разговарало, овом приликом је Његовом Преосвештенству уручена званична молба Парохије лијевањске и Удружења Огњена Марија Ливањска да се ово питање покрене у оквиру наше Српске Православне Цркве, у нади да ће она званично прихватити молбу на саборном нивоу

У склопу ових разговора, о. Жељко и представници Удружења су Његово Преосвештенство упознали и са наставком радова на Спомен-капели Св. Великомученице Марине у Ливну, у коју су 1991. године положене мошти пострадалих Ливањских Срба. Током ове године је између осталог планирано осликавање Спомен-капеле и постављање спискова са именима страдалих. Изражена је жеља и нада да ће радови бити окончани у првој половини 2016. године, када ће се навршити 25 година од како је покрента њена изградња, и да ће се у тој години извршити планирано освећење спомен капеле.

 Увијек свјесни важности бриге о српском православном народу који и данас живи на простору Ливањског поља, на састанку се разговарало о проблемима са којима се сусрећу у свакодневном животу. У оквиру овога, разговарало се о могућностима за обнову кућа и повратак расељених. Неизбежна тема, када је у питању борба за опстанак нашег народа, била је и  потреба за успостављањем јачих контаката са општинским и жупанијским властима у оквиру Кантона 10.

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.