ПРОСЛАВА БЛАГОВИЈЕСТИ У МАНАСТИРУ РМЊУ

Објављено: 7. априла 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 2193

Велика духовна радост походила је данас манастир Рмањ и Мартин Брод. На дан Благовијести, када се Света Црква Православна присјећа благих вијести које је архангел Гаврило изрекао Пресветој Богомајци, и наша Света Обитељ доживјела је велику духовну благодат.

            Благослов Божији из Митрополије Загребачко-љубљанске, Епархије Далматинске и Горњокарловачке, пренијели су нам духовни Пастири ових свештених крајева, Митрополит Порфирије, Епископ Фотије и Епископ Герасим. Високопреосвећени Митрополит Порфирије је началствовао Божанственим Сабрањем, уз саслуживање великог броја свештенства и монаштва. Велики број народа притекао је у манастир Рмањ из разних крајева наше Епархије и шире. Велики број вјерника је на Светој Евхаристији приступио Светој Чаши, што је и било на велику духовну радост и корист Свете Заједнице.

            На крају Свете Литургије Епископ Атанасије се захвалио својој браћи саслужитељима и замолио Високопреосвећеног Митрополита Порфирија да каже своју проповијед, благовијест народу окупљеном у Светој Заједници. Митрополит је у проповиједи исказао значај Празника Благовијести за сваког Хришћанина понаособ као и за цијелу Цркву. „Велики је и радостан дан данас, велики је Празник…“. Одјекивале су ријечи Високопреосвећеног Митрополита, и вјерујемо, оставиле велики утисак на окупљену живу Цркву. Благовијести су „чудо“ које руши устаљени поредак физике и биологије, нешто што се без искрене вјере не може разумјети. Вјера у Сина Божијег побјеђује све законе и поретке.

            Послије Свете Литургије за све госте је припремљен ручак у манастирској порти, гдје је Епископ Далматински Фотије поздравио окупљени народ пригодном бесједом, послије које се и настојатељ ове Свете Обитељи, Високопреподобни архимандрит Серафим захвалио свима присутнима и послао поруку којом жели да се често окупљамо и Богу приносимо молитве у овој Светој Обитељи.

            Да и свима нама да Господ да духовно окончамо Свету Четрдесетницу и будни, духовно спремни дочекамо Свето и Славно Васкрсење Господње које је, ево, већ пред нашим вратима.

 

Бесједа Епископа Атанасија и Митрополита Порфирија:

 

Бесједа Епископа Фотија:

Обраћање оца Серафима: