ПРОСЛАВА ВАСКРСА ШИРОМ НАШЕ ЕПАРХИЈЕ

Објављено: 17. априла 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1278

ВАСКРСНИ ПОНЕДЈЕЉАК У МАТАВАЗИМА

Празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа прослављен је у Матавазима, општина Нови Град.
На Васкрсни понедјељак у храму Преображења Господњег у Матавазима служена је Света Литургија коју је служио протојереј-ставрофор Карађорђе Дерајић уз учешће већег броја вјерника из Матаваза.
Ове године по први пут организовано је тамичење дјеце у разбијању Васкршњим јајима, те су троје најбољих награђени новчаним и утјешним наградама.

ВАСКРС У КЉУЧУ

          Нови живот, нову наду коју нам Христос Васкрсли подари својом моћном побједом над смрти, прославили су и парохијани Парохије кључке!
Врло рано се у Кључу, у Спасовог Храму, окупило преко стотину вјерника да узврате Творцу неба и земље што их избави од вјечне смрти. Литургијско Васкршње славље је почело у Цркви појањем тропара Христовог васкрсења и завршено испред Храма такмичењем у разбијању Васкршњих јаја,хришћанским символом разбијања гробног камена  и изласка Христовог из гроба!

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ВАСКРС У БЛАТНОЈ 

Празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа свечано је прослављен у Блатној код Новог Града.
Прослављање Васкрса почело је службом Божијом коју је у храму Свете Тројице служио протојереј-ставрофор Карађорђе Дерајић уз учешће већег броја вјерника из Блатне и околине.
У току Свете Литургије прочитана је посланица Патријарха Српског Иринеја са свим Архијерејима Српске Православне Цркве.
Ове године као и претходних неколико година организовано је тамичење дјеце у разбијању Васкршњим јајима, те су троје најбољих награђени новчаним и утјешним наградама.

ПРОСЛАВА ВАСКРСА  У  ДОЊОЈ ПРЕВИЈИ

            Празник Васкрсења Христовог веома је свечано дочекан и прослављен у парохији Превијској.
У току Свете Литургије, велики број присутних вјерника, приступио је Светим и Животворним Тајнама – Пречистом Тијелу и Крви Васкрслог Богочовјека Христа, да би тако сједињени са Васкрслим Христом и обасјани свјетлошћу његовог Васкрсења, постали непосредни причасници Вјечног Живота, којег нам је својом побједом над  смрћу, објавио и подарио Спаситељ наш Господ Исус Христос.

Ове године, посебну радост и благодат међу вјерне унјела је свјетлост благодатног огња са Гроба Господњег, који је преко Београда и Бања Луке донет директно са Христовог Гроба у Јерусалиму.

ВАСКРС У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ У БОСАНСКОМ ПЕТРОВЦУ

            Највећи хришћански празник Васкрсење Господа Исуса Христа – Васкрс, прославили су и ученици Мјешовите Средње школе „Босански Петровац“ у Босанском Петровцу. У сарадњи са својим професором Православне вјеронауке, ученици Средње школе организовали су 13. априла 2015. године, на Васкршњи понедјељак ,  изложбу васкршњих јаја у холу зграде Средње школе. У склопу ваксршње изложбе, ученици Православне вјероисповијести припремили су и мали програм у којем су својим колегама – ученицима исламске вјероисповијести, одржали мало предавање на којем су их упознали о суштини, смислу и значају празника Васкрсења Господњег. О празнику Васкрсења, као и обичају фарбања васкршњих јаја говорили су ученице Марија Булајић, Анђела Радишић и Јована Будимир. А сви заједно, у холу школе, појали смо радосне славопоје: Христос Васкрсе и  „Ој недјељо најсвјетлији дане“! Послије изложбе, профеесор Православне вјеронауке и ученици подјелили су Васкршња јаја колегама професорима и ученицима друге вјероисповијести. Васкршња јаја и овај пут показала су се као символ обнове живота, радости, мира, толеранције и заједничког живота.
Била је ово јединствена прилика да ученици православне вјероисповијести подијеле радост Васкрса са својим колегама и посвједоче да је Вјеронаука наука за Живот у заједници са ближњим и Богом. Свједочити Христа и учествовати у радости Његовог Васкрсења, у сваком времену, на сваком мјесту и пред сваким човјеком, нама је спасоносни задатак. Надамо се да ће ова мала скромна изложба бити почетак једне нове етапе у животу ове Средење школе и велики искорак у унапређењу заједничког живота, мира, толеранције и сарадње како у овој школи, тако и у овом питомом крајишком градићу – Босанском Петровцу. Нека Васкрсне доброта, љубав и мир у срцима свих нас.

Предраг Вујић, проф. Православне вјеронауке

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.