Прва Литургија Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Господина Сергија (Усјековање Главе Светог Јована Крститеља у манастиру Рмањ)

Објављено: 11. септембра 2017.
Категорија: Новости, Фото галерија
Број читања: 2373

Божијом милошћу, дана 11. (29) септембра када се Црква Божија присјећа страдања Претече Господњег, Светог Јована Крститеља, Божанствену Литургију у светониколајевској рмањској обитељи служио је, Његово Преосвештенство Епископ  бихаћко-петровачки Господин Сергије, уз саслуживање преосвећених Епископа, Г. Пахомија врањског и Г. Марка брегалничког као и свештенства и свештеномонаштва Епархије бихаћко-петровачке.
         Велика радост и благодат је походила, првенствено нашу богомспасавану Епархију и сам манастир Рмањ. Та радост се огледа управо у томе што је ово прва Божанствена Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Сергије, као Епископ бихаћко-поетровачки, који се након неколико година Јеванђелске благовијести по средњој Европи, Богом призван, вратио на своју прапостојбину. Епископ је у својој Литургијској бесједи захвалио браћи Архијерејима што су дошли да га подрже на Његовом новом почетку, који уједно и није нови почетак, јер се Епископ Сергије, како је и сам нагласио „враћа кући“, враћа се у монашку колијевку, али у новом руху, руху Епископа бихаћко-петровачког. Епископ Сергије је такође и истакао важност данашњег Празника, који не значи смрт, него живот, и то живот у Христу.
         На Литургији су присуствовале сестре монахиње манастира Ждребаоника и Жупе Никшићке које су и украсиле Литургијско празнично славље богољепним појањем. Оно што је најбитније јесте и чињеница да је велики број вјерника приступио Светој Чаши на спасење своје душе.
        Епископ Брегалнички Г. Марко се на крају Божанствене Литургије захвалио данашњем домаћину Епископу Сергију и високопреподобном архимандриту Г. Серафиму настојатељу ове свете обитељи на указаном гостопримству и љубави. Епископ Марко је такође и поучио вјерни народ о значају данашњег Празника који превазилази логичка схватања и размишљања. Смрт која за свијет који не познаде Бога означава и заиста крај и кончину свега, а за оне који су у Цркви, у заједници са Живим Богом представља нови почетак, почетак у Царству Небеском чији предукус, како нас учи Св. Максим Исповедник доживљавамо на Божанственој Литургији. Она је парче Неба на земљи.
         После окончања Божанствене Литургије за све присутне припремљена је трпеза љубави у манастирском конаку, гдје је Његово Преосвештенство Епископ Врањски Г. Пахомије поздравио Епсикопа Сергија и честитао му почетак новога пастирског рада који ће бити веома тежак, пун искушења, али у истрајности и помоћу Божијом и благородан.
        И на самоме крају се свима присутнима обратио и насојатељ ове свете Обитељи високопреподобни архимандрит Г. Серафим, који се захвалио свима присутнима, поздравио је Епископе госте и пожелио своме дугогодишњем сабрату, Епископу Сергију, срећан повратак у своју кућу, међу свој народ, гдје Га је Господ позвао сада на нову архијерејску службу.

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.