ПРВИ ВАСКРШЊИ САБОР ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ У ВОЂЕНИЦИ КОД БОСАНСКОГ ПЕТРОВЦА

Објављено: 11. јуна 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 787

Са благословом Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког господина Атанасија, Српска православна парохија крњеушко-вођеничка,мјесна заједница Вођеница, те вјероучитљи из Босанског Петровца, заједно са својом духовном дјецом петровачком омладином, организовали су први васкршњи сабор православне омладине у Босанском Петровцу. Ова веома значајна духовна и културно-спoртска манифестација, одржана је 4. јуна 2016. године код храма Успенија Пресвете Богородице у селу Вођеница, надомак Босанског Петровца. Саборовање православне омладине почело је Богослужењем у поменутом храму, које је служио јереј Никола Аркула, администратор парохије крњеушко-вођеничке. Отац Никола је поздравио све присутне, пожелио им срдачну добродошлицу у Вођеницу као и успјех у спортским такмичењима, све са жељом да са тог мјеста и тог сабора понесу најдивније успомене. Након Богослужења услиједило је дружење уз пјесму, игру и надметање у традиционалним, спортским (народним и витешким) дисциплинама. Ученици Мјешовите средње школе „Босански Петровац“, те ученици Основних школа из Босанског Петровца и Дринића, такмичили су се у више спортских дисциплина, као што су ношење јајета у кашикама, скок у даљ, трка у џаковима, бацање камена с рамена, кличак, навлачење конопца и мали фудбал. 
Најуспјешнији такмичари у дицциплини ношење јајета у кашикама били су Немања Ступар, ученик другог разреда гимназије, те сестре Сара и Лара Ерцег, ученице основне школе у Крњеуши. Сестре Ерцег су такође освојиле златну и бронзану медаљу и у дисциплини трка у џаковима, док је друга била Ивана Шкрбић,а све  три су  ученице основне школе у Крњеуши. Најуспјешнији у скоку у даљ били су Никола Марјановић (прво мјесто), Никола Калањ (друго мјесто) и Драган Керкез (треће мјесто), сви ученици Мјешовите средње школе „Босански Петровац“. Веома интересантна била је и дисциплина „кличак“. У овој дисциплини најуспјешнији је био Драган Кецман,  на другом мјесту нашао се Воислав Грубиша, док је треће мјесто освојио Ранко Шарац, сви  су матуранти Босанскопетровачке средње школе. Ови момци уз учешће још двојице средњошколаца, Милорада Иванића и Николе Калања, сачињавали су екипу „Вукови“ која је освојила златни пехар у дисциплини навлачење конопца. Други у дисциплини навлачење конопца су били момци из екипе „Крњеуша“, а трећи из екипе „Смољана – велики“. За медаље су се бориле и четири екипе дјевојака, најуспјешније су биле дјевојке из екипе „Русија“, које су побиједиле дјевојке из екипе „Краљице“.  Најбољи у бацању камена са рамена био је Воислав Грубиша, други је био Никола Калањ, а трећи Милорад Иванић. За показану храброст у надметању у витешким дисциплинама, посебном дипломом награђан је Босанкопетровачки основац Зоран Мандић. У наставку саборовања одржан је турнир у малом фудбалу. На турниру је учешће узело шест екипа. Треће мјесто заузели су момци из екипе „Питагора“, други су били момци из екипе „Раднички-Крњеуша“, а златни пехар освојили су момци из екипе „Немањићи“. У малом фудбалу учествовале су и двије екипе дјевојака. Најуспјешније су биле дјевојке из екипе „Краљице“, које су након извођења пенала, побиједиле екипу „Русија“.
Након окончаних надметања у спортским дисциплинама наступила је пјевачка етно група Мјешовите средње школе „Босански Петровац, а након ње и пјевачка група Основне школе „Ахмет Хромаџић“ из Босанског Петровца. Најбољим у дисциплини „натпјевавање“ додјељене су медаље: златна Биљани Мрђи, ученици средње школе, сребрена Јелени Зорић, матурантици петровачке гимназије, те бронзана Анђели Бранковић, ученици основне школе из Босанског Петровца. 
    У парохијском дому у Вођеници приређена је и трпеза љубави за све ученике основне и средње школе и друге учеснике сабора. Услиједио је затим и свечани дио додјеле медаља и проглашења најуспјешнијих такмичара. Присутнима се у току свечаног дијела  сабора обратио јереј Бојан Митрић архијерејски намјесник петровачко-бихаћки. Отац Бојан је пренио благослове Његовог  преосвештенства епископа бихаћко-петровачког господина Атанасија, који није могао да присствује саборовању јер је у то вријеме боравио у Цетињској богословији као изасланик Светог архијерејског синода на полагању завршног богословског испита. “Владика се веома радује што сте се данас окупили овдје да његујете традицију саборовања код наших светих храмова, те да чувате наше културно-историјске вриједности, народне обичаје и његујете старе витешке спортске дисциплине. Све вас поздравља и призива Божији благослов на све вас. Радујте се и веселите се, прослављајте Васкрслог Господа, чувајте своју вјеру. Настојте да, као што сте се данас окитили медаљама и дипломама, окитите и светим врлинама, вјером, надом и љубављу и свим другим јеванђељским врлинама. Такмичите се и у врлинама, у добрим дјелима. Ви сте, драга нашо дјецо духовна, наше највеће богатство, наш печат постојања, гаранција останка и опстанка на овим просторима. Одавде шаљемо дивну слику у свијет. Шаљемо слику чврсте вјере, велике љубави и слику радости васкрсења, радости живота у овим нашим дивним крајевима” – нагласио је, између осталог, отац Бојан. Присутним су се обратили и јереј Никола Аркула, надлежни парох и домаћин саборовања, те професор православне вјеронауке у средњој школи Предраг Вујић, који су се захвалили свим учесницма сабора, те донаторима и дародавцима, без чије помоћи не би било могуће реализовати ово дивно дружење код храма у Вођеници. Дародавцима су уручене посебне захвалнице за помоћ и подршку у организацији саборовања. Поред нашег епископа, који је благословио ову манифестацију, највећу помоћ и подршку у организацији сабора пружили су, између осталих, господин Златко Хујић, начелник општине Босански Петровац; господин Драго Ковачевић, начелник општине Петровац-Дринић; госпођица Бобана Велага, предсједница општинског вијећа Босански Петровац, Шумско газдинство „Оштрељ“ Дринић, те многобројни други дародавци.
    Ведра, насмијана, вјером и љубављу испуњена срца петровачке омладине – учесника овогодишњег саборовања у Вођеници, највећи су показатељ оправданости организовања оваквих манифестација. Циљ овог саборовања био је  његовање духовности, традиције и обичаја православног народа, развијање осјећаја саборности, очување традиционалних спортских игара, те дружење и упознавање наше омладине. Кроз ово дружење дат је подстицај нашој омладини да чува вјеру и традицију својих предака, те да његују све оне вриједности које су их од памтивјека красиле. Осим тога била је ово и својеврсна промоција културно-историјских вриједности и природних љепота Босанскопетровачког краја. 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.