САБОР СРБА СВЕТИТЕЉА КРСНА СЛАВА ЕПАРХИЈЕ БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКЕ

Објављено: 9. септембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 852

Светом Архијерејском Литургијом и црквенонародним саборовањем у Оштрој Луци је молитвено прослављена Крсна слава Српске Православне Епархије бихаћко-петровачке Сабор Срба Светитеља.
Оштра Лука – ова мала и сиромашна Општина у Републици Српској великим срцем је прихватила изазов свога времена да подиже велики храм Христу Спаситељу, тако да је ове године била  спремна да угости свештенство и народ под своје сводове- велелепног храма.

У храму Христа Спаситеља Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ Атанасије уз саслужење свештенства наше Епархије али и гостујућих свештеника из других Епархија. Епископу  су саслуживали високопреподобни свештеномонаси архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмња, архимандрит Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Трескавца, игуман Василије (Рожић), настојатељ манастира Клисине,  игуман Теофило (Ђуричић), намјесник манастира Глоговца, протојереј-ставрофор Миладин Тешановић, парох хадровачки, протојереј-ставрофор  Чедомир Арамбашић, парох стројички, протојереј-ставрофор Никола Пено, парох медљански, протојереј-ставрофор Саво Јанковић, парох рујишко-дубовички, протојереј-ставрофор Радослав Станковић, парох треће парохије шиповске, протојереј-ставрофор Карађорђе Дерајић, парох блатњанско-бушевићки, протојереј Синиша Сердар, парох Друге парохије дрварске, протонамјесник Дејан Зељкић, парох рибнички, јереј Милош Црепуља, парох пљевско-мујџићки и протођакон Никола Перковић епархијски ђакон Епархије бихаћко-петровачке. И нама драги гост из Епархије осјечко-пољске протојереј- ставрофор Михајло Марјанац, архијерејски намесник барањски.

Након Свете Архијерејске Литургије Епископ Атанасије причестио је вјерни народ и братство манастира Клисине, а након тога освећен је и преломљен славски колач. Обраћајући се вјеном народу али и свештеницима наше Епархије Епископ Атанасије честитао је Крсну славу свима који припадају овом простору, наглашавајући да данашњи дан представља Сабор, Сабор и то најбољих из рода Српскога. Ово је Сабор најбољих који су положили испит пред Богом и народом, а испит је по Јеванђељу Христовоме, које су живјели и чине једно сабрање око нас… нимало случајно, браћо и сестре, овај наш Крајишки простор прославља Сабор Срба Светитеља да се у овом Сабору као у огледалу огледамо, у њима да видимо себе управо у положеном испиту светости и доброте, јер не можемо да познамо себе ако се не видимо у огледалу, ако не станемо пред огледало… Нећемо упознати себе ако не станемо поред доброга, ако дакле станемо поред Светих који су положили испит доброте онда можемо познати себе, нагласио је Епископ Атанасије.

Након свечаног богослужења, дружење је настављено у ресторану „Лука“ у Оштрој Луци, у знаку радног семинара за свештеноство и монаштво наше Епархије. Семинар је имао за циљ да укаже свештенству на актуелне проблеме али и могућности на побољшању парохијског живота поготово на овом нашем Крајишком простору разореном и запустјелом. Семинар се бавио са неколико важних питања и зато је подјељен у три теме: 1.) Пастирски рад са старима, немоћнима и болеснима- предавач: протојереј-ставрофор Миладин Тешановић, парох хадровачки, 2.)  Пригодна привредна занимања свештеника на крајишким просторима као потребна активност у издржавању породице и као примјер њиховим парохијанима- предавач: протојереј-ставрофор  Чедомир Арамбашић, парох стројички, 3.) Вјеронаука и њене могућности са младима- предавачи: вјероучитељи који су задужени за питања вјерске наставе у нашој Епархији. Оваква врста семинара одличан је примјер да се нешто ново чује али и да свештеници и вјероучитељи покажу личне примјере из њихове пастирске праксе. А све ово има за циљ унапређивање вјерског живота на овим нашим Крајишким просторима. Захваљујући протојереју-ставрофору Петру Миловцу  , парох оштролучком који нас је све лијепо угостио за трпезом љубави заједно са његовим сарадницима остајемо обогаћени за још једно лијепо духовно искуство, чекајући наредно сабрање за Сабор Срба Светитеља на неком другом мјесту у Епархији бихаћко-петровачкој.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.